ZAGREB: OD STALNOG DOPISNIKA


POŠTO što su zagrebačke "Novosti", koje izdaje Srpsko narodno veće, objavile fotografiju sadašnje i buduće evroparlamentarke Ruže Tomašić u ustaškoj uniformi, ali i pesme u slavu Ante Pavelića koje je objavljivala, jasno je da će u novom sazivu u Briselu biti i političarka koja ne krije simpatije prema zločinačkom režimu iz Drugog svetskog rata.

- Nikada ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih se njih odrekla - rekla je Tomašićeva u razgovoru za "Novosti". - Ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI IZLIVI USTAŠTVA U HRVATSKOJ: ”Zakolji srpsku decu” na bilbordu Milorada Pupovca


Inače, ona je na evropskim izborima u Hrvatskoj dobila apsolutno najviše glasova od svih koji su na njima sudelovali.

Za Ružu Tomašić ustaški pokret je bio odgovor na šestojanuarku diktaturu, a za ustaškog zločinca Antu Pavelića kaže da je "mogao puno stvari napraviti drukčije".

- Nije morao da pristane na rasne zakone, ali dobro. Nije morao da ima logore, ali valjda je tada bio rat. Trebalo je živeti u tom vremenu - kaže Tomašićeva.

PROČITAJTE JOŠ: Šovinizam Ruže Tomašić: Puna mi je kapa hrvatskih Srba


Ove skandalozne izjave nisu ni ovaj put izazvale neke posebne reakcije u Hrvatskoj, a "Novosti" su objavile i fotografije Ruže Tomašić u vreme dok je živela u Kanadi, od 1970. do 1980. godine. Ona se tada slikala u ustaškoj uniformi i recitivala svoje i tuđe pesme posvećene Paveliću, NDH i ustaškom pokretu.

Pesme koje je uradila hvaleći Pavelića objavljivala je i u emigrantskoj štampi koju je vodio Srećko Pšeničnik, suprug Pavelićeve kćerke koji je bio na čelu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta. U pesmi "Hrvatskoj" Ruža Tomašić je hvalila hrabrost i gordost Ante Pavelića, a pesma završava ustaškim pozdravom "Za dom spremni". Postoji i pesma "Poglavniku" u kojem Pavelića naziva "plemenitim vođom", a koja takođe završava sa "Za dom spremni".

Hoće li nakon svega da reaguje i Brisel, treba tek da se vidi. U vremenima kada se evropske institucije bore ne samo protiv populizma, nego pre svega protiv onih koji zazivaju aveti prošlosti, ponovni izbor Ruže Tomašić u Evropski parlament biće svakako izazov i za sve one koji će voditi Evropu dalje.


LEPA PLAVKA

U KANADI su Ružu Tomašić zvali "lepa plavka", po uzoru na vreme NDH i Hrvatica u ustaškoj odori, a novinski izveštaji su zabeleželi da je "gospođa Ruža krasnoslovila pesmu Poglavniku", što je izazvalo mnogo suza u očima publike, "podsećajući ih na one slavne dane slobode i lepote hrvatskog naroda".