BUGARSKA PORUČUJE: Od Severne Makedonije tražimo samo istinu

Tanjug

utorak, 11. 06. 2019. u 18:01

БУГАРСКА ПОРУЧУЈЕ: Од Северне Македоније тражимо само истину

Ekaterina Zaharieva, foto AP

Nećemo praviti kompromis sa istinom. Iz Severne Makedonije ne želimo ništa više nego istinu, rekla je Zaharieva
Bugarska ministarka Ekaterina Zaharieva rekla je da se sa Severnom Makedonijom neće praviti kompromise oko istorijskih činjenica i da je iz Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, koji su potpisali premijeri Zoran Zaev i Bojko Borisov, za Bugarsku najvažnije pitanje u vezi sa Gocetom Delčevim i Ilindenskim ustankom, prenosi portal Plusinfo.


„Nećemo praviti kompromis sa istinom. Iz Severne Makedonije ne želimo ništa više nego istinu“, rekla je Zaharieva u intervjuu za Bugarsku nacionalnu istoriju.


Bugarska je odbacila predlog Severne Makedonije da zajedno obeležavaju delo idejnog tvorca i ideologa VMRO Goceta Delčeva 7. oktobra, kada su njegovi mošti prenešeni u Skoplju

PROČITAJTE JOŠ: BUGARSKI MINISTAR ODBRANE: Makedonski jezik ne postoji; Blokiraćemo prijem u NATO i EU ako Zaev nastavi da to tvrdi


Zaharijeva se nada da će do kraja godine ekspertska komisija sastavljena od istoričara iz Severne Makedonije i Bugarske završiti posao, jer, kako je navela, već je postignut sporazum oko cara Samuila, Ćirila i Metodija, ali za Sofiju ostaje ključno pitanje sporazum o Delčevu i Ilindenskom ustanku.


„Najveća izdaja je napravljena kada je Bugarska komunistička partija nakon 1944. godine, pod pritiskom Staljina i Tita, priznala Makedonce“, naglasila je bugarska ministarka spoljnih poslova.


I sam Goce Delčev, kako ističe Zaharieva, desetak puta je rekao i napisao da je Bugarin.


Nakon potpisivanja sporazuma između Severne Makedonije i Bugarske, formirana je zajednička komisija o rešavanju istorijskih sporova i obeležavanju važnih istorijskih datuma.


Juče je tokom radne posete Bugarskoj, makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov rekao da postoje neslaganja oko pitanja Goce Delčeva, ali da se nada da će se razrešiti u duhu dobrosusedske saradnje i zajedničke budućnosti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dragan Ilic

11.06.2019. 21:39

Јован Стојковић-Бабунски, Мицко Крстић, Михајло Јосифовић, Јован Цветковић- Долгач, Бошко Вирјанин...... То су аутохтони Срби који су се борили за слободу Маћедоније, а не Гоце Делчев и остали бугараши које су творци Македонске нације присвојили.