BUGARSKI MINISTAR ODBRANE: Makedonski jezik ne postoji; Blokiraćemo prijem u NATO i EU ako Zaev nastavi da to tvrdi

Beta

utorak, 11. 06. 2019. u 00:14

БУГАРСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Македонски језик не постоји; Блокираћемо пријем у НАТО и ЕУ ако Заев настави да то тврди

Foto printscreen YouTube

Severna Makedonija neće moći da se pridruži Evropskoj uniji (EU) i NATO-u ukoliko ne prihvati stav Bugarske o istorijskim pitanjima koja izazivaju kontroverze u obe države

Severna Makedonija neće moći da se pridruži Evropskoj uniji (EU) i NATO-u ukoliko ne prihvati stav Bugarske o istorijskim pitanjima koja izazivaju kontroverze u obe države, izjavio je ministar odbrane i predsednik nacionalističke stranke VMRO-BND Krasimir Karakačanov za televiziju „Evropa“, a prenosi Sputnjik.


Prema njegovim rečima, Bugarska bi trebalo čvrsto da se pridržava svog stava u takvim istorijskim pitanjima i odustane od podržavanja svog suseda u evropskim integracijama, ako strane ne budu mogle da se dogovore u okviru specijalno formirane bugarsko-makedonske komisije.


PROČITAJTE JOŠ - Karakačanov preti Makedoniji novim blokadama za NATO i EU


„Ako želite da budete deo EU, niko vam ne brani da budete Makedonci. Ako želite da verujete u utopiju da je Aleksandar Makedonski vaš predak, to je vaša stvar, ali ne možete da falsifikujete istoriju”, istakao je ministar.


PROČITAJTE JOŠ - Severna Makedonija neće dobiti datum za pregovore sa EU?


Karakačanov je više puta izjavljivao da će Bugarska blokirati pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji i NATO-u, ukoliko premijer Zoran Zaev „nastavi da tvrdi da makedonski jezik postoji“.


On je ranije je izrazio ogorčenje zbog činjenice da Skoplje insistira na makedonskom poreklu revolucionara Gocea Delčeva, kao i zbog nedavnog predloga Severne Makedonije za zajedničku proslavu posvećenu tom nacionalnom heroju 7. oktobra — na dan kada je Sofija predala njegove posmrtne ostatke Skoplju.


„Za mene je takav predlog otvoreno izrugivanje koje zapravo podriva proces poboljšanja odnosa između naših zemalja“, kazao je ranije Karakačanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

tuzni srba

11.06.2019. 21:13

Bugarska je ozbiljna drzava! Srpski jezik moze svako da svojata i preimenuje!? Npr. Zamislite da ameri govore amerikanski!?