U PARLAMENTU Makedonije u sredu je sprovedena poslednja, treća faza usvajanja ustavnih promena koje proističu iz Prespanskog sporazuma, potpisanog prošlog leta, posle dogovora predstavnika Atine i Skoplja. U isto vreme, pred zgradom parlamenta demonstriralo se protiv ustavnih promena, pod dirigentskom palicom više makedonskih političkih udruženja. Krajnji rok za glasanje o ustavnim promenama je 15. januar.

Premijer Vlade Makedonije i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev posle susreta sa čelnikom Alijanse Albanaca u ovoj zemlji Zijadinom Selom, u utorak u Skoplju je potvrdio da je prihvatio predlog za promenu dela preambule Ustava "građani koji žive u granicama", ukazujući da će konačna formulacija biti "građani Makedonije, makedonski narod i deo albanskog naroda, deo turskog naroda, deo vlaškog naroda...".

Pročitajte još - SOBRANjE PRED ISTORIJSKOM ODLUKOM: Ustavna „viza“ dogovora sa Grčkom?

Tokom razgovora sa Selom, kako je potvrdio Zaev, prihvaćen je i "treći zahtev" Alijanse za Albance vezan za dopunu Ustavnog zakona "u odnosu na Kosovo". Konkretno, u delu gde se navodi, pored četiri suseda upisuje se i peti, priznat od Republike Makedonije - Kosovo.

Zaev je potvrdio da će Alijansa za Albance podržati amandmane i ustavni proces u Sobranju, uz nadu da će to učiniti i poslanici albanske stranke Besa.

Diskusija o četiri nacrta amandmana na Ustav Republike Makedonije, počela je u Skoplju u sredu kasno po podne. Premijer Zoran Zaev zvanično još uvek nema dvotrećinsku većinu, potrebnu za njihovo usvajanje. Predlagač amandmana je Vlada Makedonije, a opoziciona VMRO-DPMNE nije učestvovala u debati, jer ne podržava promene. Umesto toga priključila se demonstracijama. Očekuje se da će postupak usvajanja trajati kraće od očekivanog, te da će biti završen do kraja nedelje.

Pročitajte još - Zaev: Spreman sam da razgovaram sa svima za konsenzus

Po usvajanju paketa izmena u Sobranju, proces će se preseliti u Grčku, gde tamošnji parlament takođe treba da ratifikuje Prespanski sporazum.

POZIV PREDSEDNIKU IVANOVU

Pred zgradom Sobranja u sredu je protestovala grupa građana "Makedonija - blokira", potpomognuta drugim udruženjima. Protest su obezbeđivale jake policijske snage. Demonstranti su uzvikivali "izdajnici", "plaćenici", "Makedonija, Makedonija" i pozivali poslanike i predsednika Đorđa Ivanova da im se pridruže i da se suprotstave promeni imena države.