Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je večeras da je spreman da razgovara sa svima, uključujući lidera opozicije, kako bi se postigao konsenzus o izmenama Ustava.

"Vlada je ovlašćena da predloži početne ustavne amandmane. Kao šef vlade potvrđujem da ćemo zajedno da sednemo i radimo na amandmanima", rekao je Zaev tokom rasprave o ustavnim promenama u Sobranju.

On je rekao da vlada samo predlaže nacrt amandmana i da se neće usuditi da sama donosi amandmane.

PROČITAJTE JOŠ: PENS PISAO ZAEVU: SAD podržavaju Makedoniju

Jedan od amandmana predlaže dodavanje prideva Severna ispred Makedonija. Drugi, kako je objasnio, predviđa isticanje odluka ASNOM-a (Antifašistička skupština nacionalnog oslobođenja Makedonije) kako bi sprečile eventualne buduće optužbe iz Grčke vezano za iredentističke pretenzije.

Treći amandman odnosi se na nepovredivost granica i odsustvo teritorijalnih ambicija, rekao je Zaev, prenosi MIA.

PROČITAJTE JOŠ: Zaev:Prevremeni izbori su neizbežni ako opozicija...

Cilj je, kako je dodao, da se pronađe dogovor koji bi doveo do prijateljstva i koji neće ostaviti nekim novim admiistracijama u Makedoniji ili Grčkoj u budućnosti prostor za neku vrstu neprijatenosti.

"Ponavljam da sam kao šef izvršne vlasti spreman da sednem sa svima, uključujući lidera VMRO-DPMNE kako bi postigli konsenzus o tom pitanju", rekao je Zaev poslanicima.

Plenarna sednica makedonskog Sobranja biće nastavljena danas.