SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA

U gotovo dramatičnom iščekivanju „uspešnog finalizovanja“ obezbeđenja dvotrećinske većine u Sobranju Makedonije kojim bi se izglasale ustavne izmene kojima bi se ozvaničio bilateralni sporazum sa susednom Grčkom o promeni imena imena u Republika Severna Makedonija i trasirao put za priključivanje EU i NATO, u pet posle podne ishod još nagoveštavao rešenje.

Pročitajte još: Zaev: Spreman sam da razgovaram sa svima za konsenzusPrema potvrdama predstavnika vlasti, „uskoro bi trebalo da se glasa“ o predlogu Vlade premijera Zorana Zaeva – ustavnim izmenama, kojima se opoziciona VMRO-DPMNE izričito protivi smatrajući da je rezultatima referenduma dogovor potpisan u Prespi – mrtav.

Iz nezvaničnih izvora je najvljeno da „lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski gubi kontrolu nad svojim poslanicima i da će iz redova te poslaničke grupe biti obezbeđeni glasivi neophodni za izglasavanje ustavnih izmena“.

- Očito je da vlast odlaže zasedanje parlamenta. Devetnaest dana se odugovlači da se tačka stavi na dnevni red za glasanje jer je vladajuća većina svesna da je poslanicima važnija volja naroda od pritisaka na koje su izloženi, izjavio je u ime poslaničke grupe opozicione VMRO-DPMNE Antonijo Milošoski.

Pročitajte još: DRUGI DAN U SOBRANjU: Bez približavanja stavova

On je sa konferencije za novinare u ičekivanju nastavka parlamentarnog zasedanja u petak posle podne zatražio da predsednik Sobranja Talat Džaferi, „bez odlaganja“ stavi tačku dnevnog reda na izjašnjavanje. Tražio je odmah glasanje kako bi, kako veli, vladajuća većina uvidela da nema neophodnu većinu i mandat za promene Ustava.

- Mi kao poslanici rećićemo naš stav i glasaćemo u saglasnosti sa voljom naroda, izraženom preko propalog referenduma i uskraćivanjem mandata za ustavne izmene, rekao je Milošoski.

Na zasedanju Sobranja u petak je trebalo da bude iscrpljena rasprava (preostalo je još 20 poslanika prijavljenih za diskusiju), o vladinom predlogu ustavnih izmena kojim bi se ispunili uslovi verifikacije Prespanskog sporazuma sa Grčkom. Komsporomisnom aktom o rešenju 27-godišnjeg spora između dveju susednih balkanskih država zbog složbene upotrebe imena Makedonija Skoplju se konačno otvara put prema proklamovanim strateškim evroatlanskim integracijama.

U zdanju makedonskog parlamenta u petak su početak zasedanja čekali premijer Vlade i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev, kao i čelnik albanske vladajuće Demokratske unije integracija (DUI) Ali Ahmeti koji je istovremeno i poslanik.

Odlaganje početka zasedanja je tumačeno odlučujućom „kupovinom vremena“ i „trgovinom“ za obezbeđenje dodatnih devet glasova „za“ kako bi se garantovala dvotrećinska većina i izglasavanje ustavnih izmena. Predlog ustavnih promena, kojima se potvrđuje sporazum o novom imenu Makedonije, glasovima mora da podrži 80 od ukupno 120 poslanika u Sobranju.

Ne postoji Plan B za Prespanski dogovor, poručio je američki zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska pitanja Metju Palmer na bezbednosnom Forumu u Belgradu. On je uoči posete Skoplju izrazio nadu da će u budućnosti moći da poželi dobrodošlicu Makedoniji u NATO.

- Neće biti novog dogovora ako Parlament u Makedoniji ne ratifikuje ovaj istorijski sporazum, rekao je Palmer.

Palmer će u ponedeljak, kako je najavljeno iz ambasade SAD, , u Skoplju razgovarati o podršci Vašingtona Prespanskom dogovoru između Makedonije i Grčke i o značaju nastavka reformskog kursa zemlje.

Evrokomesar za proširenje Johanes Han je istovremeno izrazio uverenje da će poslanici svih stranaka u Sobranju otkloniti partijske interese donošenjem odluke u interesu države i građana.

- Ovo su odlučujući dani za Makedoniju. Poslanici glasaju o istorijskom Prespanskom dogovoru koji zemlji otvara vrata evoroatlantskih integracija. Ovo je glasanje o budućnosti zemlje i pozitivnim perspektivama građana, napisao je Han na Tviter nalogu.

GRUEVSKI „SPREMAN“ ZA ZATVOR

Apelacioni sud u Skoplju u petak je Krivičnom sudu dostavio drugostepenu pravoslanažnu presudu po predmetu „Tenk“ kojom su na kaznu zatvora osuđeni bivši lider VMRO-DPMNE i ekspremijer Vlade Makedonije Nikola Gruevski (dve godine) i nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Đoko Popovski (4,5 godina).

Presuda je izrečena zbog zloupotreba funkcije nezakonitom kupovinom luksuznog „Mercedesa“ vrednog oko 600.000 evra za potrebe Gruevskog.

U daljem postupku, kako je saopšteno, sudija Krivičnog suda u Skoplju za izvršenje sankcija trebalo bi da na osnovu presude spremi akt za izvršenje i dostavi strankama.

Apelacioni sud je u drugostepenom postupku potvrdio kaznu za Gruevskog, a Popvskom je kazna smanje od 6,5 na 4,5 godine zatvora.