Crnogorska Uprava policije značajno doprinosi jačanju policijske saradnje država Jugoistočne Evrope. To je ocenio direktor UP Veselin Veljović na Generalnoj skupštini Asocijacije šefova policija država Jugoistočne Evrope, koja je održana u Skoplju.

Pročitajte još: Kolašin: Kokain kod tri osobe

On je kazao da je UP svesna važnosti snaženja dijaloga i razmene informacija na svim nivoima saradnje u duhu dobrosusedstva i da to predstavlja najbolju preporuku za dalji napredak ka Evropskoj uniji.

Tema Generalne skupštine bila uloga Asocijacije šefova policija država Jugoistočne Evrope u projektima finansiranim iz EU fondova, koji su usmereni na jačanje regionalne policijske saradnje.

Direktori policija, dodaje se u saopštenju, razmatrali su modalitete upravljanja i razmene informacija među državama članicama, u ciju jačanja regionalnih kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala.

Pročitajte još: PREVIRANjE U CRNOJ GORI SE NASTAVLjA: Poslanicima DF-a smanjene plate zbog vređanja Katnića

Veljović je kazao da Asocijacija šefova policija država Jugoistočne Evrope treba da nastavi da bude ključni faktor koordinacije jer bi na način sa strateškog nivoa pravovremeno i sveobuhvatno bile prepoznate pretnje u oblasti terorizma i organizovanog kriminala u Jugoistočnoj Evropi.

„Shodno tome bilo bi definisano zajedničko delovanje i prepoznati međunarodni partneri koji bi bili podrška u postizanju zajedničkih ciljeva", dodao je Veljović.

On je podržao dalje aktivnosti Asocijacije šefova policija država Jugoistočne Evrope u izradi strateškog dokumenta uz pomoć Europola, koji će biti osnova za plansko delovanje policijskih službi zemalja članica te asocijacije.

Taj dokument tretira savremene i globalne bezbednosne izazove, među kojima su ilegalne migracije, krijumčarenje narkotika i drugih vrsta roba, trgovina ljudima i pranje novca.

Tokom konferencije u Skoplju Veljović je imao bilateralni susret sa direktorom Biroa za državnu bezbjednost Makedonije Sašom Tasevskim. Na sastanku je ocenjeno da crnogorska i makedonska policija kvalitetno sarađuju a dogovoreni su konkretni modaliteti za snažnije zajedničko delovanje u suzbijanju, sprečavanju i dokazivanju krivičnih dela koje su počinile orgranizovane kriminalne grupe koje deluju u regionu.

Iz policije su rekli da se Veljović sastao i sa direktorom Policije Albanije Ardijem Veliuem.

„Tokom susreta konstatovali su dobru saradnju graničnih i kriminalističkih službi, sa posebnim akcentom na rešavanje pitanja ilegalnih migracija, što je aktuelni izazov i za policije susednih država", kaže se u saopštenju.

Veljović se, kako su naveli iz policije, sastao i sa direktorom policije Republike Srpske Darkom Ćulumom a na tom sastanku je dogovoren nastavak profesionalne saradnje, a posebno u oblasti razmene informacija od važnosti za suzbijanje svih vidova prekograničnog kriminala.