Lukašenku konkurencija bankar i supruga blogera

B. VLAHOVIĆ

petak, 03. 07. 2020. u 11:18

Лукашенку конкуренција банкар и супруга блогера

Aleksandar Lukašenko Foto AP

Beloruski predsednik će na izborima 9. avgusta imati ozbiljnije protivnike no ranije
MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

NA predstojećim predsedničkim izborima koji će se održati 9. avgusta, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko će imati znatno ozbiljnije konkurente nego u prošlosti. To su pre svega bankar Viktor Babariko, zatim Svetlana Tihanovska, supruga opozicionog lidera i blogera Sergeja Tihanovskog, a tu je i bivši pomoćnik Lukašenka.

Uz to, gotovo svakog dana iz Belorusije stižu vesti o sukobima policije sa pristalicama Lukašenkovih suparnika. Protiv Babarika i Tihanovske su pokrenuti krivični postupci i oni su završili u pritvoru. Inače, Lukašenko naziva Babarika "ruskim kandidatom" iza kojeg stoji "Gasprom". Viktor Babariko i njegov sin Eduard su 21. juna optuženi da su manipulisali novcem Belgazprombanke, čijih 49,8 odsto akcija pripada "Gaspromu", odnosno njegovoj Gasprombanci. Optuženi su da su prebacivali nezakoniti novac u inostranstvo.

POTPISI SVI kandidati za predsednika moraju da imaju sto hiljada potpisa podrške koje proverava Centralna izborna komisija.

Istovremeno, tužilaštvo je počelo proveru protiv još jednog protivkandidata Lukašenka, Valerija Cepkala, bivšeg diplomate i rukovodioca Parka visokih tehnologija. Protiv njega se žalio neki turski građevinar koji mu je pravio kuću.

Sa druge strane, velika kampanja protiv Lukašenka vodi se preko interneta. Objavljuju se tekstovi da je njegova porodica korumpirana. Već su mu dali nadimak "Saša tri posto".

Beloruski predsednik igra na kartu da je on patriota koji nije dozvolio da se opljačka državna imovina. U svim govorima ističe važnost da Belorusija sačuva svoj suverenitet.

Valerij Cepkalo i Viktor Babariko

Valerij Cepkalo kaže da su ljudi umorni da 26 godina slušaju i gledaju jednog čoveka, to je kao da gledate isti film. On ističe i da je Lukašenko u prednosti jer ima "administrativni resurs" na svojoj strani, a uz to njega prate glavni mediji, pre svega TV. Cepkalo tvrdi da je narod u Belorusiji zanemarivao demokratiju zbog ekonomskog rasta kao što je to slučaj u Kini i Vijetnamu. U Belorusiji se do 2010. moglo govoriti o ekonomskom rastu koji je po mišljenju Cepkala bio moguć zahvaljujući dotacijama iz Rusije i izvoza u tu zemlju.

Ali, sada je bruto nacionalni dohodak pao, pa je i prosečna plata pala sa 500 na 450 dolara.

KORONA POBEĐENA JEDAN broj građana Belorusije je nezadovoljan kako se Lukašenko odnosio prema epidemiji korone. Nije bilo karantina, zabrana skoro da i nije bilo, fudbalska liga se sve vreme igrala uz prisustvo gledalaca. U sredu je izjavio da je belorusko zdravstvo pobedilo koronu, ali da se borba nastavlja. U Belorusiji je zaraženo 62.000 ljudi, umrlo je 398 osoba.

Analitičari u Minsku tvrde da Lukašenko očekuje podršku ruskog predsednika Putina na predstojećim izborima. Zato je i bio na otvaranju spomenika sovjetskom vojniku u Ržovu u Tverskoj oblasti. Na paradu u Moskvi 24. juna je doveo svoja tri sina. Minulih dana više puta je ponavljao da je Belorusija jedini iskreni saveznik Rusije.

Ali svemu tome je prethodio sukob Lukašenka sa ruskim "Gaspromom", jer on smatra da cene nafte i gasa moraju za Minsk biti iste kao i za evropske partnere. Mnogo puta je govorio da je neshvatljivo da Nemačka Rusiji plaća gas manje nego Belorusija.

A tu je i otopljavanje odnosa sa Zapadom. EU je poslednjih godina umanjila sankcije uvedene još 2004. godine i skinula zabranu kretanja Lukašenku i visokim funkcionerima. Uz to, Lukašenko 2014. nije priznao povratak Krima matici Rusiji.

U februaru ove godine Minsk je posetio Majk Pompeo, američki državni sekretar. Bila je to prva poseta jednog američkog državnog sekretara Belorusiji posle 25 godina.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije