Zagonetna smrt Hruščovljevog sina u Americi: Policija NE ŽELI DA SAOPŠTI DETALjE

Novosti Online/Branko Vlahović

petak, 26. 06. 2020. u 10:54

Загонетна  смрт Хрушчовљевог сина у Америци: Полиција НЕ ЖЕЛИ ДА САОПШТИ ДЕТАЉЕ

Foto: TASS

Američka policija nije htela da saopšti detalje kako je umro Sergej Hruščov (85), a iz poštovanja porodice nisu hteli reći je li napravio samoubistvo
Od  stalnog  dopisnika MOSKVA

I POSLE sedam dana od smrti sina bivšeg prvog sekretara CK KPSS Nikite Hruščova ruska i  američka javnost nisu saznale razloge smrti Sergeja Hruščova (85).

Američka policija u gradu Kranston u državi Rod Ajlend završila je istragu oko smrti Sergeja  Hruščova i nije pronašla tragove nasilja, pa zbog toga niko nije ni optužen  i slučaj je za njih  rešen. Kako je objasnio predstavnik policije, zbog poštovanja porodice Hruščov oni ne žele da saopšte da li je Sergej Hruščov počinio samoubistvo, ili  je umro prirodnom  smrću. Tu  vest je emitovala  ruska državna  agencija TASS.

Sergej  Hruščov je umro 18. juna u Kranstonu, gde je predstavnik tamošnjeg biroa sudske medicinske ekspertize  Džozef Vendelken saopštio  da je smrt nastupila zbog ispaljenog metka u  glavu. Taj  ekspert je aludirao da se radi o samoubistvu jer nije bilo tragova nasilja, dakle nije neko drugi pucao.

O Sergejevoj smrti saopštio je njegov drug bivši diplomata Mark Harison. Kad se u novinama pojavila vest da je Sergej Hruščov izvršio samoubistvo tu tvrdnju je pokušala  da demantuje njegova  supruga Valentina  Golenko. Ona je takođenegirala da je Sergej Hruščov  umro od korone virusa.

- Moj suprug Sergej je umro od starosti. Ponestajalo mu je snage i on je umro. Ne želim ništa da komentarišem ,televizor ne gledam, kompjuter ne palim . Ništa ne želim da znam - kazala je supruga  Valentina Golenko.

Sergejevu smrt nije želela da komentariše ni Nina Hruščova, unuka njegovog pokojnog starijeg brata Leonida, koji je kao vojni pilot poginuo  1943. Nina je dakle praunuka Nikite Hruščova. Nina živi u Americi, gde radi kao profesor na fakultetu međunarodnih odnosa u Njujorku.

Bilo bi nekorektno  da je Nina komentarisala smrt Sergeja Hruščova, jer oni nisu komunicirali. Zahladili su odnose jer je Sergej Hruščov podržavao Putina i pripajanje Krima Rusiji, dok je Nina bila na strani sadašnjih ukrajinskih vlasti.

Sergej Hruščov je imao dvojno državljanstvo: rusko i američko.On je 1991. pozvan u SAD na univerzitet „Braun“ da predaje o  hladnom ratu i tamo je ostao da živi više od 20 godina. Državljanstvo SAD je dobio 1999. godine. U vreme dok je bio mlad u SSSR-u se bavio razradom   krilatih i balističkih raketa, a takođe se bavio sistemom prizemljenja kosmičkih  satelita. Bio je doktor tehničkih nauka i odlikovan  je ordenom heroja socijalističkog rada.
 

Komentari (2)

Da

26.06.2020. 16:46

Ostao u Americi, navijao za Putina i ispravljao gresku svoga oca. Bog da mu dusu prosti.

Александар

27.06.2020. 06:24

И сви у Америци живе. Бајни патриоти и потомци вођа бившег СССР.