NEMAČKA kancelarka Angela Merkel ukazala je danas da najnovije brojke u vezi infekcije virusom korona daju povod za nadu, ali pre svega zbog predstojećeg Uskrsa upozorava da bi se brzo moglo uništiti ono što je postignuto

- Kriva je nešto uravnjena. Na početku krize sam bila veoma zabrinuta i upitala sam da li treba mere još pooštriti. Zbog toga sam danas posebno radosna aktuelnim razvojem. Međutim ne smemo misliti da smo na sigurnom - objasnila je Merkel, dodajući da dalje pooštrenje mera nije potrebno.

Pročitajte još: "Sa balkona sam gledala sahranu moja četiri brata koji su preminuli od korone, moje porodice više nema": Potresno svedočenje Paole kojoj je virus razorio dom

Kaže da treba ostati skoncentrisan na situaciju, jer je ona fragilna.

- Ne smemo biti lakoverni i smatrati da smo na sigurnom. Znam ja to i lično. Imate malo nade, onda postanete uvereni, onda unutrašnje nešto relaksiraniji i već ste nešto malo nepromišljeni - prenela je ona.

Zahvalila je građanima što se pridržavaju restriktivnih mera i pozvala ih da tako nastave.

- Trend jeste takav da smo produžili vreme udvostručenja infekcije, ali kada razmišljamo kako da dođemo u iduću fazu, ne znamo kako bi se labavljenje mera odrazilo na situaciju - ukazala je ona.

Pročitajte još: "Pacijent je preminuo jer niko nije imao VREMENA da dođe do njega, neke i NE POKUŠAVAMO da reanimiramo" Jeziva svedočenja sestara o situaciji u američkim bolnicama

Naredna nedelja biće nedelja važnih savetovanja i po pitanju popuštanja mera, najavila je ona na konferenciji za štampu.

Sve dok ne bude bilo vakcine ostaju pravila na snazi, kao što je pozdravljanje bez rukovanja, navela je ona.

Epidemija, prema njenim rečima, neće nestati sve dok ne budemo imali vakcinu.

- Bila bi rado prva koja bi vam rekla sada je sve kao što je bilo, ali to ne može - poručila je Merkel.

Na kritiku iz Italije Merkel je kazala da postoji jedinstvo oko pitanja da je potrebna solidarnost.

Nemačka je spremna da pomogne i to će i učiniti, jer je Nemačkoj samo dobro, ako je i Evropi dobro, ponovila je Merkelova svoj u više navrata izrečeni stav.