Psihološka šteta biće jednaka ili čak veća od ekonomske štete, upozorava italijanski prihijatar Paolo Crepet, koji smatra da se epidemija korona virusa sada se pretvara u psihološku.


Spasiće se oni koji razmišljaju, koji prave planove. Pošto se ne možete kretati, barem pomerite mozak”, preporučio je psihijatar u razgovoru za dnevni list Hufington Post.


Crepet smatra da niko ne može relano reći šta će se dogoditi posle epidemije, kada i kako će se Italijani koji ne vide svetlo mesec i po dana od početka epidemije, vratiti rutinskom, normalnom životu.


Karantin je posao. Čini mi se jasnim da postoje znakovi uzajamne nestrpljivosti dela stanovništva. Roditelji protiv dece. Deca protiv roditelja. To je klima italijanskih porodica. Slažem se sa filozofom Mašimo Cačiari koji je presudio da je kuća postala pakao", smatra psihijatar.


Crepet objašnjava da do danas nismo poznavali svoj dom, da, kupili smo ga, ali ga nismo živeli.


Pre Covid-19 porodicu su činili ljudi koji su ustajali i odlazili u kancelarije, u kompaniju. Deca su morala da slede kruti plan puta: škola, nastava muzike, sport, druženje u kući. Sada prolazimo masovno eksperimentisanje, čitave porodice su unutar četiri kućna zida. Bez ikakvog sigurnosnog ventila”, kaže on.


Prema njegovim rečima, frustracija boravka u kući već se pretvara u bes, a ljutnja ima mnoga lica.


Ne mislim da će biti masakra unutar italijanskih porodica. Ali sadašnje stanje je velika patnja za porodice koje se nađu opterećene decom, parove koji nisu navikli da 24 sata budu zajedno”, smatra Crepet.