DEJAN Vitić (40) iz Jagodine jedan je od mnogobrojnih ljudi iz naše zemlje koji su nakon zatvaranja granica ostali uslovno rečeno zarobljeni u Nemačkoj, gde se nalazi na privremenom radu.

On za Novosti kaže da više brine za ženu i decu kod kuće nego za sopstveno zdravlje, jer evidentna i poznata „nemačka disciplina“ mu leči strah.

On radi u malom gradu Bad Šenborn, u blizini Študgarta. Sa još par kolega iz Hrvatske pandemija ih je zatekla u ovom gradu gde rade na gradilištu.

Kako vreme prolazi posao je sve neizvesniji, ali sa druge strane ne postoji mogućnost da se vrate u svoje države.

Vitić kaže da je u stalnom kontaktu sa porodicom i prijateljima i da stalno prave paralelu između Srbije i Nemačke.

- Nema konkretnih zabrana ni policijskog časa. Uglavnom su zabranjena okupljanja, više od dve osobe ne mogu se videti na jednom mestu, čak i tokom šetnje. Priča se da je kazna za ovaj prekršaj 3000 evra – priča Vitić.

Ipak, kako kaže, Nemcima ne treba ponavljati. Ovo inače vrlo atraktivno mesto za odmor i rekreaciju ovih dana podseća na grad duhova. Na ulici gotovo da nema ljudi, parkovi su prazni, a i u prodavnicama nema gužvi.

- Rade banke i prodavnice, restorani, kafići i hoteli ne rade. Nema policijskog časa, ali je uveče nemoguće videti ljude na ulici. Mi smo redukovali posao na gradilištu, ali je pitanje trenutka kada će i to stati – kaže ovaj Jagodinac.

On na kraju kaže da se nada da će se sve ovo završiti i da će moći što pre da zagrli svoju porodicu, koju nije želeo ni jednog trenutka da ugrozi tako što bi se po svaku cenu vratio u Srbiju.