OD STALNOG DOPISNIKA - MOSKVA


Gradić Koljcovo, koji ima 15.000 stanovnika, došao je ovih dana u centar medijske pažnje, ne samo u Rusiji, jer se u njemu nalazi Naučni centar virusologije i biotehnologije "Vektor", koji je nedavno saopštio da je napravio desetak prototipova vakcina protiv virusa korona i sada se nastavljaju eksperimenti.


Prvo će se probati na životinjama, a kasnije će se provesti serija analiza da se utvrdi koliko su te vakcine bezopasne za ljude. Agencije su uglavnom javljale da je "Vektor" naučni centar iz Novosibirska, mada se on zapravo nalazi u gradu naučnika Koljcovo, udaljenom desetak kilometara od Novosibirska.


"Vektor" je jedan od najvećih takvih centara ne samo u Rusiji, već i mnogo šire. Njegov zadatak je naučno i praktično suprotstavljanje globalnim infektološkim opasnostima. Nije tajna da Naučni centar "Vektor" u Koljcovu ima najveću "kolekciju" virusa u svetu, među kojima su ebola, zatim marburga, pa SARS, boginje i drugi.


Već iz naziva "federalni centar" jasno je da se finansira iz državnog budžeta. Za "Vektor" su najverovatnije mnogi čitaoci prvi put čuli pre nekoliko godina, kad je došlo do požara u njegovoj poslovnoj zgradi. Tada su zapadne agencije lansirale vest kako može doći do katastrofe jer taj naučni centar ima ogromnu "zbirku" virusa. Panika se brzo smirila jer je požar bio na sasvim drugom delu zgrade i brzo je ugašen, a do njega je došlo zbog lošeg rada ljudi koji su obavljali građevinske radove.Ove godine o "Vektoru" se mnogo govorilo i pisalo jer su njegovi stručnjaci među prvima u svetu napravili testove pomoću kojih se utvrđuje da li je neko zaražen kovidom-19. Do sada je proizvedeno više od milion testova, a proizvodnja će se znatno povećati.


Posle uspeha sa pravljenjem vrlo pouzdanih testova stigla je još bolja vest - da su u "Vektoru" naučnici napravili 13 prototipova vakcine protiv virusa korona.

- Sada radimo na vakcinama koje će već u junu biti isprobane - kaže generalni direktor Rinat Maksjutov.


Ovaj naučni centar je organizovan 1974. godine. U njemu se rade istraživanja u oblasti epidemiologije, molekuralne biologije, virusologije, bakteriologije, genske inženjerije, biotehnologije, ekologije i biološke bezbednosti.


Grad Koljcovo dobio je ime po čuvenom biologu Konstantinu Nikolajeviču Koljcovu. Na kartama se pojavio tek 1979. godine. Postoje dve verzije tumačenja zašto je Koljcovo bilo zatvoren gradić. Po službenoj verziji, tamo su sprovođena istraživanja sa vakcinama, kao i sa sredstvima za zaštitu od biološkog oružja. Međutim, američki "Vašington post" je pisao da je glavni zadatak Centra u Koljcovu bilo pravljenje biološkog oružja, mada je SSSR 1972. potpisao konvenciju o zabrani biološkog i drugog toksičnog oružja.


Načelnik Uprave za biološku zaštitu Ministarstva odbrane Rusije Jestignejev objasnio je kasnije da se na početku rada "Vektor" bavio zaštitom od biološkog oružja. Posle raspada SSSR-a prekinuti su vojni programi. Od tada je "Vektor" jedan od najuglednijih centara virusologije i biotehnologije.


Centar ima svoju filijalu u gradu Berdsku u Novosibirskoj oblasti, gde se nalazi Institut medicinske biotehnologije. Berdsk je, inače, veći grad od Koljcova, u njemu živi više od 100.000 stanovnika.


Predsednik Putin je 17. januara 2003. dao poseban status Koljcovu - postao je grad naučnika. Jedan je od četiri ruska grada koji imaju takav status. Zadatak "Vektora" je da razvija nauku, ali i da bude "biznis- inkubator", posebno u biofarmakologiji.


Upravo je "Vektor" prvi u svojoj zemlji razvio i proizvodio testove za dijagnostiku side, kao i hepatitisa B, a kasnije je pravio i imunostimulatore. Naravno, "Vektor" sarađuje sa naučnim ustanovama Ruske akademije nauka, kao i sa centrima za grip ne samo Rusije, već i Belorusije, Kazahstana, Uzbekistana i Azerbejdžana.

Kao jedan od vodećih naučnih centara u Rusiji, "Vektor" odlično sarađuje i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. U "Vektoru" su organizovali ekspedicione grupe koje odlaze u zemlje gde bukne žarište virusne infekcije kako bi brzo mogli da traže efikasna rešenja i pravilnu i brzu dijagnostiku. U "Vektoru" radi više od 160 zaposlenih, od čega je 139 doktora i magistara nauka.


Istraživanja u molekularnoj epidemiologiji virusnih infekcija treba da pomognu da se u budućnosti lakše suprotstavljamo bolestima. Izučava se i veza između genetskih karakteristika čoveka i određenog virusa. Radi se i na novim preventivnim preparatima, kao i na lekovima kojima bi se čovek borio protiv teških bolesti.

Od 2013. tamo izučavaju puteve širenja gripa, kao i evolucije virusa. Kad je boravila u "Vektoru", prof. Ana Popova, glavni sanitarni lekar Rusije, kazala je da je to jedini centar u Rusiji koji može na najvišem nivou da radi sa virusima i da doprinosi nauci u borbi protiv virusa.


"Vektor" je jedna od šest laboratorija koje je za borbu protiv korone odabrao evropski biro Svetske zdravstvene organizacije. Tu su i laboratorije iz Nemačke, Holandije, Velike Britanije i Francuske. One imaju pravo da organizuju savetovanja eksperata da bi se precizirali optimalni protokoli za testiranje virusa korona, a zatim predlagala rešenja Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ruska vlada odlučila je da uloži veliki novac u razvoj "Vektora", u njegove eksperimentalne i proizvodne pogone.


Kada će početi proizvodnja vakcine protiv korone? Sigurno ne brzo, jer postoji procedura u proizvodnji koja se mora poštovati. Prvo će se eksperimentisati na životinjama. Tek kasnije će se odabrati dve varijante koje se pokažu kao najbolje. Dr Ana Popova, koja ima bogato iskustvo epidemiologa, tvrdi da je realno da se vakcina u Rusiji pojavi u poslednjem kvartalu ove godine.NAPRAVLjEN PREPARAT ZA LEČENjE!


RUSKA Federalna agencija za biomedicinu napravila je preparat za lečenje virusa korona na osnovu antimalarijskog leka meflokvina, saopštila je u subotu pres-služba te organizacije.

Ovaj preparat, kako je preneo Sputnjik, blokira citopatološke efekte virusa korona na nivou ćelija i zaustavlja njegovo množenje.

- Pored toga, imunosupresivno dejstvo meflokvina blokira bilo kakve upale koje dolaze pošto je osoba zaražena. Samim tim, ovaj preparat osigurava efikasno lečenje pacijenata koji su oboleli od virusa korona u različitim fazama infekcije - navodi ova ruska agencija.


PRVI SLIKALI VIRUS


SARADNICI "Vektora" su prvi napravili fotografiju virusa korona. Fotografiju su emitovale ruske agencije i objavili su je mediji širom sveta. Zatim su naučnici Naučnoistraživačkog instituta gripa "A. A. Smorodinceva" u potpunosti dešifrovali genom virusa korona, što će pomoći kod pravljenja vakcine.


NA ČELU VRHUNSKI NAUČNIK


NA čelu Centra "Vektor" već četiri godina se nalazi doktor nauka biolog Rinat Maksujutov (38). Kad je došao na mesto direktora već je imao više od 70 naučnih radova, uključujući i deset patenata. Do tada je bio zamenik generalnog direktora zadužen za naučni rad. U tom centru je od 1979. godine radio i njegov otac Amir.

Završio je fakultet 2003. i odmah se zaposlio u "Vektoru", a 2010. je dobio "Nagradu akademika Lava Sandahčijeva" za mlade naučnike, i to za vakcinu protiv boginja.