PEKING - U Kini je zabeleženo 150 novih smrtnih slučajeva od korona virusa čime je broj umrlih porastao na 2.592, a istovremeno se smanjuje broj novozaraženijh, javili su danas kineski zvaničnici.

Svi umrli osim jednog su u centralnoj provinciji Hubej, gde se pojavio novi korona virus i gde je epicentar epidemije.

Broj umrlih zabeleženih u poslednja 24 časa predstavlja primetno pogoršanje posle 97 umrlih u nedelju.

Nacionalna zdravstvena komisije je takođe danas saopštila da je u poslednja 24 časa potvrđeno 409 novoobolelih, od kojih je samo 11 van Hubeja. Ta brojka predstavlja znatan pad dnevnih novih zaraženih posle gotovo 650 prijavljenih u nedelju, i time se dovodi do preko 77.000 ukupno zaraženih u kontinenalnoj Kini, van kineskih autonomnih teritorija Hongkonga i Makaoa.

U više provincija javljeno je da već nekoliko uzastopnih dana nemaju nijedan novi slučaj obolelih od korona virusa na njihovoj teritoriji.

Iako je najveći deo zaraženih i umrlih od novog korona virusa koji se pojavio u decembru u Hubeju i dalje koncentrisan u Kini, epidemija se širi u svetu.

PROČITAJTE JOŠ - Policija hapsi, vojska čuva, gradovi pusti: Opsadno stanje u Italiji zbog korona virusa (VIDEO)

Oko 1.500 zaraženih i 26 umrlih zabeleženo je van kontinentalne Kine, u više od 25 zemalja i teritorija i pojava novih žarišta i zaraze u Evropi i na Bliskom Istoku izazivaju zabrinutost.

Zabrinute zbog širenja virusa u Iranu, oko 40 zaraženih i osam umrlih, više susednih zemalja zatvorilo je svoje granice ili ograničilo razmenu sa Iranom.

U Italiji je u nedelju umrla jedna starija osoba obolela od raka koja je dobila korona virus što je povećalo na tri ukupan broj mrtvih u zemlji gde je zaraženo 149 ljudi. Velike mere ograničenja kretanja uvedene su na severu Italije.

U Južnoj Koreji, gde su 763 zaražena a sedam umrlo, broj slučajeva skače poslednjih dana posebno u jugoistočnom gradu Daeguu, gde su stotine vernika jedne hriščanske sekte zaražene.

Kineske vlasti su poslednje dve nedelje stvorile određenu konfuziju o bilansu zaraženih i umrlih u zemlji time što su više puta izmenile svoje metode računanja, navodi Frans pres.