Nije lako sa Amerikom, Iran slučajno oborio avion: Lavrov održao godišnju konferenciju

Branko VLAHOVIĆ

17. 01. 2020. u 21:15

Није лако са Америком, Иран случајно оборио авион: Лавров одржао годишњу конференцију

Sergej Lavrov, AP PhotoIvan Sekretarev

Pomenute sve "problematične" teme, od Irana do istorijskog revizionizma

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


PROGNOZIRATI šta mogu na međunarodnoj areni da učine Amerikanci ove godine vrlo je teško, i ne treba isključiti ništa, pa i mogućnost da naprave nešto poput onoga što su radili u Venecueli, kazao je u petak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na godišnjoj konferenciji za strane i domaće novinare.

Njemu su novinari postavili to pitanje imajući u vidu da je Vašington podržao tokom 2019. velike nemire ne samo u Latinskoj Americi, već i u Hongkongu.

- Jako je teško predvideti buduće poteze naših američkih kolega i zato mislim da nije isključeno da negde ponove "venecuelanski scenario" - pojasnio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije smatra da je veliki problem što Vašington pokušava da odloži formiranje demokratskog i policentričnog sistema u svetu.

Posebnu pažnju je posvetio pogoršanju odnosa SAD i Irana. Njihove odnose Lavrov je ocenio kao "zabrinjavajuće". Rusija smatra izuzetno važnim da se što pre organizuje sastanak Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Rusije i Irana o atomskom sporazumu sa Iranom.

Lavrov je izjavio i da se nenamerno iransko obaranje aviona ukrajinske avio-kompanije prošle nedelje dogodilo u trenutku kada je Teheran strahovao zbog izveštaja o američkim borbenim avionima u tom području. On je incident nazvao ljudskom greškom i rekao da ne pokušava nikoga da opravda za ono što se dogodilo. Ali, rekao je i da je važno razumeti kontekst i da se incident dogodio nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku, kada su iranske snage bile spremne za neku vrstu američke vojne odmazde.


PROČITAJTE JOŠ: Leče se od potresa mozga: Pentagon priznao da je u iranskom napadu ranjeno 11 vojnika

Govorio je i o američkim pretnjama sankcijama onim kompanijama koje učestvuju u gradnji gasovoda "Severni tok-2" i okarakterisao to kao "primer nečuvene nelojalne konkurencije".

Ruski ministar spoljnih poslova upozorio je na opasnost zbog toga što SAD ne želi da se otvoreno raspravlja i o problemu biološkog oružja.

- Ti problemi zabrinjavaju sve, pa bi o tome moralo da se razgovara otvoreno - naglasio je Lavrov.

Na konferenciji za novinare se govorilo i o tome da Poljska neće učestvovati na međunarodnoj konferenciji o Holokaustu u Izraelu.

Libija na ivici cepanja, AP Photo Hussein Malla

- Poljska pokušava da ubedi zapadne partnere da stanu na njenu stranu i podrže stav kako su za početak Drugog svetskog rata krivi obostrano SSSR i Nemačka - kazao je Lavrov. - Naravno da smo mi protiv falsifikovanja istorije.

Poslednji "vruć krompir" kojim se bavi međunarodna zajednica je Liban, koji se našao među temama o kojima je Lavrov govorio, pomenuvši Međunarodnu konferenciju o situaciji u ovoj podeljenoj zemlji koja će se održati u nedelju u Nemačkoj.

- Glavni krivac za sadašnje stanje u Libiji je NATO, koji je svojevremeno odlučio da se zemlja bombarduje - kazao je Lavrov. - Sada je teško izmiriti zaraćene strane koje čak na pregovorima ne žele da sede ni u istoj sobi.


PUTIN U BERLINU

NEKAKO u isto vreme kada se novinarima obraćao Lavrov, iz Kremlja je stigla vest da će predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovati na nedeljnoj konferenciji u Berlinu posvećenoj normalizaciji situacije u Libiji. Za sada obe zaraćene strane poštuju prekid vatre, a u nedelju će se raspravljati o početku širokog političkog dijaloga pod pokroviteljstvom OUN.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije