MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


PROGNOZIRATI šta mogu na međunarodnoj areni da učine Amerikanci ove godine vrlo je teško, i ne treba isključiti ništa, pa i mogućnost da naprave nešto poput onoga što su radili u Venecueli, kazao je u petak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na godišnjoj konferenciji za strane i domaće novinare.

Njemu su novinari postavili to pitanje imajući u vidu da je Vašington podržao tokom 2019. velike nemire ne samo u Latinskoj Americi, već i u Hongkongu.

- Jako je teško predvideti buduće poteze naših američkih kolega i zato mislim da nije isključeno da negde ponove "venecuelanski scenario" - pojasnio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije smatra da je veliki problem što Vašington pokušava da odloži formiranje demokratskog i policentričnog sistema u svetu.

Posebnu pažnju je posvetio pogoršanju odnosa SAD i Irana. Njihove odnose Lavrov je ocenio kao "zabrinjavajuće". Rusija smatra izuzetno važnim da se što pre organizuje sastanak Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Rusije i Irana o atomskom sporazumu sa Iranom.

Lavrov je izjavio i da se nenamerno iransko obaranje aviona ukrajinske avio-kompanije prošle nedelje dogodilo u trenutku kada je Teheran strahovao zbog izveštaja o američkim borbenim avionima u tom području. On je incident nazvao ljudskom greškom i rekao da ne pokušava nikoga da opravda za ono što se dogodilo. Ali, rekao je i da je važno razumeti kontekst i da se incident dogodio nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku, kada su iranske snage bile spremne za neku vrstu američke vojne odmazde.


PROČITAJTE JOŠ: Leče se od potresa mozga: Pentagon priznao da je u iranskom napadu ranjeno 11 vojnika

Govorio je i o američkim pretnjama sankcijama onim kompanijama koje učestvuju u gradnji gasovoda "Severni tok-2" i okarakterisao to kao "primer nečuvene nelojalne konkurencije".

Ruski ministar spoljnih poslova upozorio je na opasnost zbog toga što SAD ne želi da se otvoreno raspravlja i o problemu biološkog oružja.

- Ti problemi zabrinjavaju sve, pa bi o tome moralo da se razgovara otvoreno - naglasio je Lavrov.

Na konferenciji za novinare se govorilo i o tome da Poljska neće učestvovati na međunarodnoj konferenciji o Holokaustu u Izraelu.

Libija na ivici cepanja, AP Photo Hussein Malla

- Poljska pokušava da ubedi zapadne partnere da stanu na njenu stranu i podrže stav kako su za početak Drugog svetskog rata krivi obostrano SSSR i Nemačka - kazao je Lavrov. - Naravno da smo mi protiv falsifikovanja istorije.

Poslednji "vruć krompir" kojim se bavi međunarodna zajednica je Liban, koji se našao među temama o kojima je Lavrov govorio, pomenuvši Međunarodnu konferenciju o situaciji u ovoj podeljenoj zemlji koja će se održati u nedelju u Nemačkoj.

- Glavni krivac za sadašnje stanje u Libiji je NATO, koji je svojevremeno odlučio da se zemlja bombarduje - kazao je Lavrov. - Sada je teško izmiriti zaraćene strane koje čak na pregovorima ne žele da sede ni u istoj sobi.


PUTIN U BERLINU

NEKAKO u isto vreme kada se novinarima obraćao Lavrov, iz Kremlja je stigla vest da će predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovati na nedeljnoj konferenciji u Berlinu posvećenoj normalizaciji situacije u Libiji. Za sada obe zaraćene strane poštuju prekid vatre, a u nedelju će se raspravljati o početku širokog političkog dijaloga pod pokroviteljstvom OUN.