Glasanje koje treba da odgovori na dva velika pitanja: U Velikoj Britaniji se održavaju vanredni parlamentarni izbori

I.S.

12. 12. 2019. u 06:26

Гласање које треба да одговори на два велика питања: У Великој Британији се одржавajу ванредни парламентарни избори

AP Photo

Vođstvo vladajuće partije u odnosu na opozicionu, smanjilo se sa 15 na 12 procenata

BIRAČI u Velikoj Britaniji, njih oko 46 miliona, odlučuju u četvrtak, na vanrednim parlamentarnim izborima, ko će ubuduće upravljati zemljom, ali će i "prelomiti" hoće li zemlja uopšte napustiti EU.

Koplja lome dve najjače i najuticajnije stranke na Ostrvu, vladajući konzervativci premijera Borisa Džonsona i laburisti Džeremija Korbina.

Vođstvo vladajuće partije u odnosu na opozicionu, smanjilo se sa 15 na 12 procenata, a podrška Džonsonovoj stranci pala je sa 46 na 45 odsto, kažu objavljeni podaci agencije za istraživanje javnog mnjenja.

London se, posle turbulentnih događanja na liniji sa Briselom, našao u političkom ćorsokaku, pa su izbori raspisani dve godine pre vremena. Na tome je insistirao Džonson, u nadi da će se čvor konačno rasplesti. On poručuje da će, ako konzervativci osvoje većinu, Parlament ratifikovati sporazum o "bregzitu", postignut sa EU u oktobru. Potom bi, Džonsonov novi kabinet izveo zemlju iz EU u predviđenom roku, do 31. januara.

Opoziciona Laburistička stranka, međutim, obećava britanskom narodu ponovno otvaranje pregovora sa EU o sporazumu o "bregzitu". Korbin kaže da će posle toga raspisati referendum, na kome će se građani izjasniti za napuštanje EU pod tim, novim uslovima razvoda, ili pak - za ostanak u bloku.

Građani biraju svih 650 članova Donjeg doma Parlamenta. Ako jedna stranka bude osvojila apsolutnu većinu, formiraće vladu. U slučaju da niko ne dobije većinu, dobitnik najvećeg procenta glasova može da pokuša da formira manjinsku vladu. Postoji i opcija da dve ili više stranaka obrazuju koaliciju.

Konzervativci su na vlasti od 2010. godine, a trenutno imaju 298 poslanika i za većinu im nedostaje 28 mandata. Laburisti imaju 243 poslaničkih mesta i bore se da se vrate na vlast posle bezmalo decenije. Oni građanima, prema pisanju tamošnje štampe, obećavaju veće izdatke za zdravstvenu, socijalnu zaštitu i prosvetu, kao i nacionalizaciju komunalnih preduzeća i ključnih industrija, te slobodan pristup internetu za sve.

Treće mesto "rezervisano" je za Škotsku nacionalnu partiju Nikole Stardžon, koja sada ima 35 poslanika. Ova stranka protivi se "bregzitu" i želi da Škotska napusti Veliku Britaniju, a ostane u EU.


PREDVIĐANjA

SONDAŽE javnog mnjenja kažu da konzervativci imaju ubedljivu prednost. Prema najnovijem istraživanju agencije "Jugov", koje nije obuhvatilo izborne jedinice u Severnoj Irskoj, osvojiće 339 mandata, što je dovoljno za samostalnu vladu. Laburistima bi pripao 231 mandat. Škotska nacionalna partija inkasirala bi 35 mandata, Liberalne demokrate 12, velški nacionalisti četiri, a Zeleni jedan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije