Na severu Sirije u toku su borbe između turske vojske i kurdskih snaga. U direktnom prenosu sa tursko-sirijske granice može se videti da su u toku granatiranja.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je juče, tokom sprovođenja vojne operacije na severu Sirije, poginuo prvi turski vojnik, a prema istim navodima u vojnoj operaciji likvidirano je 277 kurdskih boraca.

Kurdske snage su međutim saopštile da su tokom sukoba ubile 14 turskih vojnika.

PROČITAJTE JOŠ - TURSKA OFANZIVA U SIRIJI: Erdogan razgovarao sa Putinom, žestoka bombardovanja turske avijacije i artiljerije (FOTO + VIDEO)

Turska je u utorak pokrenula vojnu operaciju „Izvor mira“ protiv sirijskih Kurda na severoistoku Sirije.

Istovremeno, kurdske jedinice su uzvratile, pa je tako u sukobima kod grada Ras al-Ajin ubijeno 14 turskih vojnika. Kako prenosi TASS, Kurdi tvrde da su uništili četiri turska tenka na ulazu u Tel Abijad, pri čemu je stradalo pet vojnika.

TURSKA NASTAVLjA NAPADE NA KURDSKE POLOŽAJE U SIRIJI

Trećeg dana vojne intervencije u Siriji turski ratni avioni i artiljerija gađali su kurdske položaje na severoistoku Sirije, a u ofanzivi je dosad poginulo nekoliko stotina ljudi, dok je na desetine hiljada stanovnika napustilo svoje domove, prenosi Rojters.

Jutros je turska vojska napala područje Ras al Aina, jednog od dva pogranična sirijska grada, a pucnjava se mogla čuti i u samom mestu, rekao je novinar Rojtersa koji se nalazi u Džejlanpinaru na turskoj strani granice.

On je rekao da je iz Džejlanpinara jutros u Siriju ušao konvoj sa 20 oklopnih vozila koji prevoze sirijske pobunjenike (snage pod kontrolom Ankare) od kojih su neki uzvikivali "Alahu akbar“ i mahali zastavama pobunjenika.

Turska je nastavila da granatira i područje u blizini grada Tel Abida, oko 120 kilometara zapadno od Džejlanpinara, rekao je jedan očevidac.

Foto Tanjug / AP