Amerika preti Indiji zbog kupovine S-400

Novosti online

13. 06. 2019. u 21:15

Америка прети Индији због куповине С-400

S- 400, Foto Tanjug/Ap

Američki Stejt department uputio je Indiji indirektno upozorenje da bi njihova kupovina ruskih protivvazdušnih sistema mogla da ugrozi dalje vojne ugovore između Nju Delhija i Vašingtona
Američki Stejt department uputio je Indiji indirektno upozorenje da bi njihova kupovina ruskih protivvazdušnih sistema mogla da ugrozi dalje vojne ugovore između Nju Delhija i Vašingtona.


Govoreći u Vašingtonu, glavna pomoćnica američkog državnog sekretara za Južnu i Srednju Aziju Alis Vels izjavila je da zemlje, uključujući Indiju, moraju da naprave „strateški izbor“ o tome koje će sisteme oružja odabrati da kupuju.


„Ono što zabrinjava u vezi sa S-400 jeste da bi mogao efikasno da ograniči kapacitete Indije da poveća sopstvenu interoperabilnost. Da u određenom trenutku treba postaviti pitanje o partnerstvu i strateškom izboru o tome koje će sisteme oružja i platforme zemlja usvojiti“, istakla je Velsova, govoreći na brifingu Odbora za spoljne poslove.

PROČITAJTE JOŠ: TURSKI OFICIRI U RUSIJI: Počela obuka za S-400


Ovo upozorenje dolazi nakon prošlonedeljnog saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Indije, u kom se navodi da Nju Delhi ne planira da odustane od svog ugovora o S-400 sa Moskvom, bez obzira na pretnje američkim sankcijama.


Indija je u oktobru prošle godine potpisala ugovor vredan 5,43 milijarde dolara za kupovinu ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 i nedavno je obećala da će učiniti napredak uprkos pretnjama američkim sankcijama.


Zakon o sankcijama, poznat kao „suprotstavljanje protivnicima Amerike kroz Zakon o sankcijama“, potpisan je 2017. godine i daje Vašingtonu pravo da nameće sankcije svakoj zemlji koja kupuje rusku odbrambenu opremu. Sjedinjene Američke Države su iskoristile ovaj zakon u septembru prošle godine, nametanjem sankcija Ministarstvu odbrane Kine zbog kupovine ruskih aviona i sistema S-400, ali ih još uvek nisu uvele Indiji.


Nju Delhi je već decenijama glavni kupac ruske vojne opreme, a rusko oružje je u poslednjih nekoliko godina činilo četvrtinu svih stranih kupovina.

(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)