MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

TVRDNjE turskog predsednika Redžepa Erdogana da nikakve američke pretnje ne mogu da spreče Ankaru da dobije već jednim delom plaćene sisteme S-400, dobile su potvrdu u izjavi ministra odbrane Hulusija Akara da su u Rusiju poslati i tamo već stigli oficiri koji će biti obučavani za korišćenje PVO sistema S-400.

Prvi sistemi S-400 će stići u Tursku kroz mesec dana. To znači da su svi pritisci SAD na Ankaru besmisleni. Uz to, četiri diviziona S-400 Turska će platiti Moskvi dve i po milijarde dolara, a četiri baterije američkih "patriota" bi koštale više od osam milijardi dolara.

Ali ostaje da se vidi šta sledi, jer je Ministarstvo odbrane SAD ovih dana potvrdilo da će Turska biti isključena iz programa pravljenja F-35 ako se ne odrekne kupovine najnovijih ruskih PVO sistema S-400. U slučaju da Amerikanci definitivno odluče da kazne Ankaru i ne prodaju Turcima avione pete generacije F-35, onda će rukovodstvo Turske napraviti veliki posao sa Rusijom i kupiće od nje veći broj "nevidljivih" SU-57.

PROČITAJTE JOŠ - TURSKO MINISTARSTVO: Vašington nije postavljao Ankari ultimatum za S-400

Ankara je planirala da kupi oko sto aviona F-35. Turska se inače pridružila zajedničkom projektu pravljenja F-35 još 2002. godine.

Okretanje ka Moskvi i kupovina ruske vojne tehnike ne znači da će Turska izaći iz NATO. Vašington je takođe zainteresovan da zadrži odnose sa Turskom jer u toj zemlji Amerikanci imaju tridesetak različitih baza.

SU-57

Moskva je spremna da proda i avione SU-57, ali i tehnologiju Turskoj, što znači da bi ona mogla da jednog dana proizvodi sama takve avione. Inače, i Indija je zainteresovana da u saradnji sa Rusijom, proizvodi SU-57.

Prvi let ruskog "nevidljivog" bio je 2010. godine. Moskva je planirala da narednih godina ima samo 12 takvih aviona i ne planira njihovu serijsku proizvodnju za domaću armiju.

S-400, Foto Gazeta.ru

Predsednik Turske Erdogan je potvrdio nedavnu izjavu predsednika "Rosteha" Seregeja Čemezova da je Ankara zainteresovana da bude partner na projektu pravljenja sistema S-500 "prometej". Bilo kakva saradnja Moskve i Ankare na tom projektu samo će uticati na hlađenje odnosa SAD sa Turskom.

Sergej Čemezov

TURCI FAVORIZUJU SU-57

DA Turci razmišljaju o kupovini ruskih aviona dokaz je i to da je njihova državna agencija objavila tekst u kome objašnjava da SU-57 prevazilazi F-35 u mnogim karakteristikama - brži je od američkog aviona, domet leta mu je veći i takođe može da nosi veću količinu oružja. Doduše, američki avion je za radare manje vidljiv od ruskog.