ODLAZEĆI austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO), Hajnc Kristijan Štrahe, koji je podneo ostavku posle objavljivanja kompromitujućeg sedmočasovnog video-snimka nastalog pre dve godine na Ibici, tokom te večeri je pominjao i - Srbiju.

Štrahe je tokom razgovora sa navodnom nećakom jednog ruskog milijardera, njoj nudio državne i druge poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, ali je pominjao i neke zemlje, među njima i našu.

Kako u svojim pisanim izdanjima navode "Zidojče cajtung" i nedeljnik "Špigl", u nepovezanom i opuštenom razgovoru, Štrahe je o Srbiji govorio po sistemu "toplo-hladno". Naime, rekao je da je to "fantastična zemlja", kao i da je nekolicina prijatelja uložila novac tamo, ali je imao i drugačiji stav o Srbiji kada je izjavio da ne bi savetovao da se u nju investira, jer su tamo nekim njegovim prijateljima firme "izvučene ispod guzice", objasnio je on, što bi moglo da znači da su oštećene ali se ne kaže iz kojih razloga.

U jednom trenutku je gošći iz Rusije rekao da je posavetovao da ne ide u ovo područje uopšte jer "Hrvatska je obično sranje", a i da Srbiju, kako je rekao, treba izbegavati.

Do nedelje nisu objavljeni video-zapisi na kojima se pominje Srbija.

Inače, Štrahe je važio za velikog prijatelja Srbije i RS, govorio je protiv nezavisnosti Kosova i Metohije, i zalagao se za pravo na samoopredeljenje Srba u BiH, te je i Austrijancima srpskog porekla omogućio i političko angažovanje u svojoj stranci.

Samo par dana pred "pad" on je primio predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika nastavljajući da neguje sa njim odličnu saradnju.

Razgovorima na Ibici prisustvovao je i Johan Gudenus, dotadašnji potpredsednik i šef poslaničkog kluba, koji je, takođe, posebno vezan za Srbe, jer mu je i supruga Tajana, koja je, takođe bila te večeri na druženju koje je trajalo sedam sati, srpskog porekla.

I Gudenus je zbog ove afere podneo ostavku na sve funkcije.

SOČAN JEZIK NA IBICI

Tokom za Štrahea kobne "večere na Ibici" bilo je puno nepristojnih izraza, neki ljudi su opisani kao "budale", novinari "najvećim kurvama na planeti", a rusku gošću je okarakterisao kao "dobru ribu".