Putin Pompeu: Nadam se obnovi rusko-američkih odnosa

Tanjug

sreda, 15. 05. 2019. u 09:55

Путин Помпеу: Надам се обнови руско-америчких односа

Predsednik Rusije Vladimir Putin sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom Foto Tanjug/Ap

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u utorak, u razgovoru sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Sočiju, da se nada da se razvijaju uslovi za obnovu odnosa dve zemlje
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u utorak, u razgovoru sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Sočiju, da se nada da se razvijaju uslovi za obnovu odnosa dve zemlje.

Putin je podsetio da je pre nekoliko dana razgovarao telefonom s predsednikom SAD Donaldom Trampom i istakao da je stekao utisak da je on posvećen obnovi rusko-američkih odnosa i kontakata, kao i zajedničkom rešavanju pitanja od obostranog interesa.

"Što se nas tiče, mi smo u više navrata rekli da bismo i mi voleli da u potpunosti obnovimo odnose. Nadam se da se uslovi koji su za to neophodni sada razvijaju", rekao je Putin.

Ruski predsednik smatra da Moskva i Vašington mogu da održavaju dijalog o pitanju stabilnosti na energetskim tržištima.

"Znamo da SAD postaju i već su postale najveći proizvođač nafte. U tom smislu, imamo mnogo toga da razgovaramo u smislu stabilnosti na globalnim energetskim tržištima", rekao je Putin.

Govoreći o izveštaju američkog specijalnog tužioca Roberta Malera o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine, on je ocenio da je izveštaj objektivan i da je potvrdio da nije bilo dosluha između Rusije i aktuelne američke administracije.

"Uprkos egzotičnosti rada komisije Malera, moramo mu odati priznanje. On je, generalno, sproveo nepristrasnu istragu i potvrdio je da nema nikakvih tragova niti bilo kakvog dosluha između Rusije i sadašnje administracije", rekao je Puti,n dodajući da je Rusija od početka odbacivale optužbe o mešanju u američke izbore kao krajnju besmislicu.

Sastanak Putina, Pompea i šefa ruske diplomatija održan je u letnjoj rezidenciji ruskog predsednika Bočarov Ručej u Sočiju.

U razgovoru su učestvovali i savetnik Kremlja Jurij Ušakov i direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin.

POMPEO: MEŠANjE RUSIJE U NOVE IZBORE U SAD JE NEPRIHVATLjIVO


Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da je upozorio ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na eventualno mešanje Rusije u naredne predsedničke izbore u SAD.

Pompeo je na konferenciji za novinare nakon tročasovnih razgovora s ruskim ministrom u Sočiju rekao da je "mešanje u američke izbore neprihvatljivo" i da bi eventualno uključivanje Rusije tokom 2020. godine u ovo pitanje odnose dve države moglo još više da pogorša , prenosi AP.

Pročitajte još - SASTANAK U SOČIJU: Nepoverenje da ostane iza nas


On je takođe rekao da SAD žele da izbegnu rat sa Iranom, s kojim rastu tenzije u odnosima dve zemlje.

Američki državni sekretar je naglasio: "Suštinski mi ne tražimo rat s Iranom".

On je dodao i da je tokom sastanka s ruskim ministrom spoljnih poslova pozvao Rusiju da prekine svoju podršku predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru.

Politička situacija u Venecueli je sve veći problem u odnosima Vašingtona i Moskve, pošto SAD priznaju lidera opozicije Huana Gvaida kao privremenog predsednika umesto izabranog Madura.

Pompeo je takođe preneo Lavrovu da se nada da će SAD i Rusija popraviti svoje odnose i pronaći oblasti međusobne saradnje i da je njegov dolazak u Soči deo napora američkog predsednika Donalda Trampa koji je "posvećen poboljšanju ovih odnosa ".

On je dodao da je razumljivo da svaka država želi da zaštiti svoje interese, ali da "postoje oblasti za obostrano korisnu saradnju, uključujući i borbu protiv terorizma".

Pompeo je rekao da bi "poboljšanje odnosa koji su narušeni ruskim pripajanjem Krima 2014. godine, indicijama o mešanju u američke izbore 2016. i sankcijama koje su SAD uvele Rusiji, bilo dobro ne samo za dve zemlje već i za ceo svet".

UŠAKOV: SAD POKAZALE KONSTRUKTIVAN PRISTUP


Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov ocenio je da nije bilo značajnog pomaka u razgovorima ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog državnog sekretara Majkla Pompea, ali je dodao da su SAD pokazale konstruktivan pristup.

Putin i Pompeo razgovarali su juče u Sočiju o mogućnostima za organizovanje sastanka američkog i ruskog predsednika na samitu G20 u junu u Japanu, i Moskva očekuje konkretne predloge, rekao je Ušakov.

On je rekao da je ruska strana spremna za organizovanje sastanka s Trampom i da sve zavisiti od američkih partnera, prenosi TAS S.

Putin i Pompeo razgovarali su i o pitanjima značajnim za stratešku stabilnost, kao i o situaciji u vezi sa sporazumom START, i Rusija je izrazila razočaranje zbog povlačenja SAD iz sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF).

Ušakov je dodao da ako Vašington ne iskristališe svoju poziciju o novom sporazumu START, Moskva će morat da preduzme neophodne mere da osigura bezbednost i odbrambene sposobnosti.

"U isto vreme, naš predsednik je istakao da smo spremni da se vratimo normalnom pragmatičnom dijalogu o svim aspektima strateške stabilnosti i kontrole naoružanja", rekao je Ušakov.

On je najavio da će ministarstvo spoljnih poslova i Stejt department pokrenuti dijalog o strateškoj stabilnosti.

Kratko se, kako je rekao, razgovaralo i o sankcijama u kontekstu toga da ne može neko da nameće sankcije Rusiji i istovremeno traži od Rusije da uradi nešto korisno za SAD.

Tema razgovora bili su i Iran, Avganistan, Sirija, Severna Koreja,

"Američkom državnom sekretaru skrenuta je pažnja na činjenicu da je Rusija otvorena za saradnju sa svim stranama u cilju stvaranja stabilnog bezbednosnog mehanizma u severozapadnoj Aziji. Ističemo da je veoma važno pružiti međunarodne bezbednosne garancije Severnoj Koreji kao odgovor na njene poteze o denuklearizaciji", rekao je Ušakov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)