Bivši italijanski ministar novac od mita čuvao u Zagrebu

petak, 12. 04. 2019. u 15:31

Бивши италијански министар новац од мита чувао у Загребу

Đankarlo Galan ,foto EPA

Bivši italijanski ministar kulture i bivši gradonačelnik Venecije Đankarlo Galan osuđen je na dve godine i deset meseci zatvora zbog korupcionaške afere, a novac od mita je čuvao u Zagrebu

Bivši italijanski ministar kulture i bivši gradonačelnik Venecije Đankarlo Galan osuđen je na dve godine i deset meseci zatvora zbog korupcionaške afere, a novac od mita je čuvao u Zagrebu, prenosi Index.hr.

Galan je osuđen je jer je u izgradnji brane Moses protiv plime u Veneciji primio mito od konzorcijuma Venezia Nuova, a taj novac je čuvao i prao u Hrvatskoj. Kako navodi list Korijere del Veneto, bivši ministar je držao milion i po evra u zagrebačkoj filijali Veneto banke, na računu supruge bivšeg saradnika.

Novinari italijanskog lista pronašli su Galana dok je kupovao u supermarketu i zamolili ga da prokomentariše to što je Finansijska policija istražila njegove račune u inostranstvu i otkrila sredstva koja potiču od mita.

PROČITAJTE JOŠ - Korupcijska afera u Bugarskoj, Cvetanov podneo ostavku

"Stvarno? Tek sad čujem za to, vidite da sam ovde s kolicima, kupujem", odgovorio im je Galan.

"To je stara priča, taj račun u Hrvatskoj se već pojavio na sudu u 2014. Da vidimo, kažu da je reč o milion i po? Koliko se ja sećam, platili smo poreze", dodao je bivši ministar.

PROČITAJTE JOŠ - Italija: Zbog korupcije uhapšeno 19 ljudi, među njima lekari

Galan je dva puta obavljao dužnost ministra. Bio je i zvaničnik u stranci Silvija Berluskonija Forca Italija, kao i guverner regiona Veneto.

Pošto je 2014. završio u zatvoru, Galan je morao da plati i 2,6 miliona evra. Uz njega su bili uhapšeni tadašnji gradonačelnik Venecije Đorđo Orsoni i savetnik za infrastrukturu Renato Čiso.

Galan je bio optužen da je primao milion evra mita godišnje, a on je tvrdio da nije kriv, odnosno da nije primio mito.

Projeakt Moses, čija je svrha da grad bude zaštićen da ne potone u lagunu u kojoj je sagrađen, prvi put je razmotren jos 1996., ali je izgradnja sistema zaštite počela tek 2004. zbog sporova oko finansiranja i uticaja na životnu sredinu.

Korijere del Veneto piše da je Finansijska policija u okviru istrage Galana zaplenila 12,3 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije