ZEMLjOTRES U INDONEZIJI: Stotinu poginulih, 10.000 evakuisanih

I. STANOJEVIĆ

06. 08. 2018. u 09:11

ЗЕМЉОТРЕС У ИНДОНЕЗИЈИ: Стотину погинулих, 10.000 евакуисаних

Teške posledice zemljotresa na Lomboku Foto AP

Širom Indonezije saniraju se posledice razornog zemljotresa jačine 6,9 stepeni Rihterove skale koji je u nedelju pogodio tu zemlju

ŠIROM Indonezije saniraju se posledice razornog zemljotresa jačine 6,9 stepeni Rihterove skale koji je u nedelju pogodio tu zemlju. Oko sto ljudi, među kojima nema stranaca, poginulo je u potresu čiji je epicentar bio na dubini od 15,5 kilometara na ostrvu Lombok, popularnoj turističkoj destinaciji. Povređeno je oko 200 ljudi, a više od 10.000 ih je evakuisano. Desetina od tog broja su strani turisti, koji su sa ostrva Gili čamcima prebačeni na sigurno.

Pre samo nedelju dana Lombok je pogodio nešto lakši zemljotres u kome je poginulo 17 ljudi, a posle potresa u nedelju uveče, seizmičari su zabeležili više od 120 naknadnih potresanja tla.


Nacionalna agencija za ublažavanje katastrofa saopštila je da se očekuje porast broja poginulih, jer informacije tek pristižu iz oblasti u kojima je na hiljade građevinskih objekata srušeno, ili pretrpelo teška oštećenja.


Spasioci su na Lomboku zatekli haos, uništene građevine, srušene mostove, oštećene puteve... Struje nema, a komunikacije su prekinute u nekim delovima Lomboka, pa je vojska poslala brod s medicinskom pomoći i osnovnim životnim namirnicama.

Na Lomboku vojnici i spasioci iznose ljude na nosilima i, uvijene u tepihe, prebacuju ih u centre za evakuaciju. Mnogima se pomoć ukazuje na ulici, jer su i bolnice oštećene.

U međuvremenu, turisti nastoje da što pre pobegnu iz Indonezije. Dugi redovi formirali su se u ponedeljak na aerodromu u glavnom gradu Lomboka, Mataramu.

BEBA GEMPA

CRVENI krst Indonezije saopštio je na "Tviteru" da su njegovi aktivisti pomogli jednoj ženi da se porodi nakon zemljotresa u zdravstvenoj ustanovi na severu Lomboka. Majka je bebi dala ime Gempa, što znači - zemljotres.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije