RUSIJA IZNELA DOKAZE: Hemijsko oružje u Siriji proizvodili militanti, oprema – američka

Novosti online

petak, 22. 06. 2018. u 13:32

РУСИЈА ИЗНЕЛА ДОКАЗЕ: Хемијско оружје у Сирији производили милитанти, опрема – америчка

Foto Tanjug

Hemijsko oružje u Siriji pravili su militanti, a opremu koja je bila neophodna za izradu tog naoružanja proizvedena je u zemljama zapadne Evrope, izjavila je Marija Zaharova
Hemijsko oružje u Siriji pravili su militanti, a opremu koja je bila neophodna za izradu tog naoružanja proizvedena je u zemljama zapadne Evrope, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.


Kako je rekla, ta oprema za proizvodnju hemijskog oružja pronađena je u Dumi – reč je o profesionalnoj opremi kojom su militanti proizvodili visokotehnološke eksplozivne naprave pomoću hemijskih supstanci poput hlora i iperita.


„Postoje dokazi koji zaslužuju da danas o tome govorimo, ali i da ih pokažemo. Ovo što vidite je oprema koju su militanti i teroristi koristili. Pronađeno je u gradu Dumi“, rekla je ona.


PROČITAJTE JOŠ: Inspektori za hemijsko oružje vratili se sa uzorcima iz Dume


Sa druge strane, načelnik ruskih oružanih snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov precizirao da je reč o visokotehnološkoj eksplozivnoj napravi TEN.


Prema njegovim rečima, određene komponente za tu napravu, pre svega kada je reč o iperitu, proizvedene su u Evropskoj uniji i u Severnoj Americi.


Pored toga, istakao je Kirilov, na teritoriji Sirije koja je oslobođena od terorista pronađeno je i oko 40 tona otrovnih supstanci koje su se nalazile u hemijskim laboratorijama i skladištima.


„Vlasti Sirije su u više navrata tražile od Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja da pošalje stručnjake na mesta gde su pronađene ove supstance, ali niko se nikada nije pojavio uz obrazloženje da situacija nije dovoljno bezbedna“, istakao je on.


Inscenirano korišćenje hemijskog oružja u Han Šejhunu


Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je „bele šlemove“ da su 4. aprila prošle godine u Han Šejhunu u Siriji izveli provokaciju sa navodnom upotrebom hemijskog oružja, ali tom prilikom iskorišćena je slabija bomba, ukazao je Kirilov.


PROČITAJTE JOŠ: Asad: Sirija nema ni hemijsko oružje niti proizvodne pogone


Kako je rekao, provokatori su namerno ubacili supstancu sarin u uzorke koji su poslati istražnoj komisiji kako bi se potom optužile sirijske vlasti.


„Krater koji je nastao usled eksplozije je dokaz da se bomba nalazila na zemlji i da nije bačena iz vazduha. Moram da skrenem pažnju i da je do kraja istrage taj karter zacementiran“, ukazao je Kirilov i ocenio da su svi video-snimci, na kojima se vide ljudi u blizini kratera bez zaštite disajnih organa, govore o tome da sarin nije korišćen, jer u suprotnom oni ne bi preživeli.


(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mica Bor

22.06.2018. 16:51

Gde mi zivimo ? Hoce li se jednom otkriti pravo lice zapada i istoka ? Postoji li nekakav "tribunal" koji ce sve ovo istraziti i po zasluzi kazniti ?

zok

22.06.2018. 16:53

Rusi se ponašaju kao Kalimero. Stalno viču - to je nepravda, a Ameri rade po svom. Teško onome koga Rusi brane.

deda

22.06.2018. 17:05

Citava aliansa se sastoji iz propagande i lazi.Svi koji im veruju nisu bolji od njih.