Inspektori za hemijsko oružje vratili se sa uzorcima iz Dume

Tanjug

petak, 04. 05. 2018. u 15:36

Инспектори за хемијско оружје вратили се са узорцима из Думе

AP Photo

Inspektori za hemijsko oružje vratili su se iz misije u sirijskom gradu Dumi, gde su uzeli uzorke i intervjuisali svedoke kako bi utvrdili da li je u napadu sirijskih snaga prošlog meseca tamo korišćena zabranjena municija,
Inspektori za hemijsko oružje vratili su se iz misije u sirijskom gradu Dumi, gde su uzeli uzorke i intervjuisali svedoke kako bi utvrdili da li je u napadu sirijskih snaga prošlog meseca tamo korišćena zabranjena municija, rekao je danas neimenovani diplomatski izvor.


Tim eksperata Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) vratio se sinoć u Holandiju nakon što je 14. aprila otputovao u Damask, naveo je isti izvor, prenosi Rojters.


Pročitajte još: Sirija ulazi u osmu godinu rata


Inspektori su obišli sve lokacije na kojima su navodno izvedeni napadi hemijskim oružjem i uzeli uzorke, koji će biti ispitani u njihovoj laboratoriji u Holandiji pre nego što budu prosleđeni nacionalnim laboratorijama radi testiranja.


Rezultati testiranja bi trebalo da budu poznati za tri do četiri nedelje, navodi britanska agencija.


Pročitajte još: Sirija: Ubijena 23 civila, petoro dece među njima


Zbog sumnji da su snage sirijske vlade u Dumi 7. aprila izvele napad hemijskim oružjem, SAD, Francuska i Britanija su 13. aprila izvele udare na nekoliko navodnih postrojenja hemijskog oružja u Siriji.


Inače, OPCW istražuje o smrti desetina ljudi u Dumi, enklavi u Guti na obodu sirijske prestonice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ZAR JE TOLIKO VREMENA TREBALO

04.05.2018. 16:39

DA IM AMERIKA POTURI SVOJE UZORKE, one koje im se Asad predao na unistenje, a oni (kao i uvek) stari prevaranti, manji deo unistili, a ostalo uskladistili, kako bi snabdevali svoje borce za slobodu, citaj teroriste.

Vlada Legenda

05.05.2018. 07:08

Pazi,u Holandiju!Najlicemerniju i najogavniju naciju u Evropi!Naravno da je sve već izrezirano i pripremljeno.....licemerni lazljivi kaubojski gadovi i njihovi poltroni!