Ruski naučnik Leonid Rink, objavio je da je on učestvovao u stvaranju nervnog agensa "novčok", kojim su otrovani bivši špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka, ali dodao da napad ne liči na "moskovski rad" jer oni nisu odmah umrli.

Rink je, za agenciju RIA rekao da bi Britanci mogli da stoje iza napada na Skripalja, prenosi Rojters.

"Teško je poverovati da su Rusi umešani budući da su svi otrovani još živi. Takva neverovatna nesposobnost (ruskih) špijuna jednostavno bi bila smešna i neprihvatljiva", rekao je on.

Rink je potvrdio da je za vreme Sovjetskog saveza radio u vojnoj ustanovi gde je razvijen nervni agens "novičok".

Upitan da li je on jedan od tvoraca tog agensa rekao da jeste. "Da, to je bila osnova za moju doktorsku disertaciju", rekao je Rink.

Pročitajte još - Bivši ruski špijun i njegova ćerka otrovani nervnim gasom

Skripalj i njegova kćerka Julija, pronađeni su 4. marta u južnoj Engleskoj i još uvek su u kritičnom stanju.

Rink je rekao da bi bilo apsurdno da ruski špijuni koriste "novičok" za pokušaj ubistva Skripalja, s obzirom na očigledno rusko poreklo i naziv tog agensa.

"Postoje mnogo pogodnije supstance", dodao je on.

Rink je, takođe, kao krajnu besmislicu, odbacio tvrdnje britanskih medija da je Julija Skripalj mogla ne znajući da prenese "novičok" iz Rusije, rekavši da taj nervni agens ne bi mogao da se održi na tilikom putu.

On kaže da je tehnologija proizvodnje "novičoka" koji je nekada bio tajna, sada poznata mnogim zemljama, uključujući Britaniju, SAD i Kinu.

Međutim, istakao je, tačna formula koja je razvijena u bivšem Sovjetskom savezu je jedinstvena pa se, na osnovu uzoraka iz Sozberija, može odrediti da nije napravljen u Rusiji.

Pročitajte još - Boris Džonson: Rusija nagomilala zalihe nervnog gasa

Rojters podseća da je ruski naučnika Vil Mirzjanov, koji je na Zapadu objavio formulu za proizvodnju "novičoka" i koji sada živi u SAD, izjavio je samo ruska vlada mogla da izvede napad na Skripalja.

Tim povodom, Rink kaže da, pored Mirzjanova, zna još "oko pet naučnika" kojima je ta tehnologija poznata i koji su 1990-ih godina napustili Rusiju.

"Dozvola da oni odu iz zemlje tada je izazvala veliko iznenađenje na našem institutu", rekao je Rink.

On je za RIA, takođe, napomenuo da Rusija apsolutno nema motiv da ubije Skripalja.

"To je očigledno. Prvo, gospodina Skripalja su ''potpuno obradile'' obe strane, odnosno on je Rusiji kompletno predao svoje engleske kontakte, a Britancima - sve što je znao u ŠSR-u. On za Moskvu nije interesantan. Drugo, za Rusiju je ovo takode apsolutno nepovoljan trenutak. Nekoliko dana pre predsedničkih izbora i nedugo pre Svetskog prvenstva u fudbalu", istakao je Rink.

ČEŠKAPOZVALA NA RAZGOVOR AMBASADORA RUSIJE


Češko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor ruskog ambasadora u toj zemlji zbog tvrdnji Moskve da nervni agens "novičok", za koji London navodi da je korišćen protiv bivšeg ruskog dvostrukog špijuna i njegove ćerke u južnoj Engleskoj, možda potiče iz Češke Republike.


"Ambasador Ruske Federacije pozvan je u Ministarstvo na razgovor u sredu ujutro kako bi objasnio lažne tvrdnje ruske strane da ''novičok'', koji je korišćen u napadu u Solsberiju, možda potiče iz Češke Republike", saopštilo je danas Ministarstvo na svom nalogu na Tviteru, prenosi Rojters.


U subotu je češki ministar spoljnih poslova Martin Stropnicki negirao tvrdnje Moskve.


Bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u engleskom gradu Solsberiju, 4. marta, a Britanija je optužila Moskvu da je u napadu na Skripalja koristila nevrni agens iz sovjetskog perioda "novičok", što Rusija poriče.


Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u subotu je ponovila da Rusija demantuje bilo kakvu umešanost u napad na Skripalja i njegovu kćerku, istakavši da Britanija oštro reaguje prema Rusiji zbog toga što je frustrirana vojnim napretkom sirijskih vladinih snaga, koje imaju podršku Rusije.


Zaharova je demantovala da postoji nervni agens "novičok", za koji Britanci kažu da je korišćen u napadu na Skripalja, i navela da zemlja porekla "novičoka" može biti sama Britanija, odnosno Češka, Slovačka, Švedska ili SAD jer su, kaže, te zemlje krajem 1990-ih godina intenzivno testirale taj nervni agens.