NIKOLA SARKOZI U PRITVORU: Sumnja se da mu je Gadafi finasirao kampanju

Goran Čvorović

20. 03. 2018. u 09:08

НИКОЛА САРКОЗИ У ПРИТВОРУ: Сумња се да му је Гадафи финасирао кампању

AP Photo

Bivši francuski predsednik pritvoren u prostorijama sudske policije u pariskom zapadnom predgrađu Nanter. To je prvi put da ga sudije ispituju u okviru ove afere povodom koje je istraga pokrenuta još 2013.
PARIZ
OD STALNOG DOPISNIKA


BIVŠI francuski predsednik Nikola Sarkozi od jutros se nalazi u pritvoru povodom istrage oko sumnje da je njegovu pobedničku kampanju iz 2007. godine finasirao ubijeni libijski vođa Moamer el Gadafi.

Pročitajte još:Gadafi rekao da je finansirao kampanju Sarkozija

Sarkozi je pritvoren u prostorijama sudske policije u pariskom zapadnom predgrađu Nanter. To je prvi put da ga sudije ispituju u okviru ove afere povodom koje je istraga pokrenuta još 2013. Pritvor po francuskim zakonima može da traje u ovom slučaju najviše 48 sati, pre podizanja optužnice.

Sajt "Medijapar", koji otkriva afere u Francuskoj, objavio je 2012. godine dokument libijske tajne službe iz decembra 2006, trvdeći da je Gadafi finasirao Sarkozijevu kampanju sa 50 miliona evra.

Pročitajte još - Sarkozi mora na sud zbog finansiranja kampanje

U novembru 2016, u sred kampanje za predsedničkog kandidata Republikanaca, posrednik, francusko-libanski biznismen Ziad Takiedin je svedočio da je između kraja 2006. i početka 2007. godine u Pariz iz Tripolija u gotovini doneo 5 miliona evra koje je dao Sarkozijevom bliskom saradniku, kasnijem generalnom sekretaru Jelisejske palate i ministru unutrašnjih poslova Klodu Geanu, za Nikolu Sarkozija.

Istu informaciju potvrdio je i bivši Gadafijev blagajnik Bešir Saleh. To je u septembru 2012. godine tvrdio i nekadašnji direktor libijske vojne obaveštajne službe Abdalah Senusi. U notesu preminulog libijskog ministra nafte Šukrija Ganema pronađene su stavke sa isplatama za Nikolu Sarkozija.

U Londonu je početkom godine priveden francusko-alžirski biznismen Aleksandar Džuhri, inače švajcarski rezident, koji se sumnjiči da je u ovoj aferi takođe posredovao između saradnika Sakrozija i Gadafija.

Nedavno je francuski Centralni biro za borbu protiv korupcije, finansijskih i poreskih malverzacija dostavio sudijama detaljni izveštaj, zasnovan na svedočenjima, o tome kako je cirkulisao libijski novac u Sarkozijevoj kampanji.

Gadafijev sin Saif al Islam je takođe optužio Sarkozija da je primio novac od njegovog oca i tražio da taj novac vrati. Poručio je i da za to ima dokaze.

Sajt "Medijapar" je zbog svega tvrdio da je, želeći da izbriše tragove, Sarkozi poveo rat na Libiju i da je odgovoran za likvidaciju Gadafija! Bivši francuski predsednik je do sada uvek negirao da su mu Libija i Gadafi finasirali kampanju.


STEŽE SE OBRUČ OKO SARADNIKA

ISTRAGA je ranije već pokrenuta i protiv Kloda Geana, dok još jedan Sarkozijev bliski saradnik, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefe, juče takođe davao izjavu u sudskoj policiji, ali nije pritvoren.

VEĆ BIO PRITVOREN

OVO nije prvi put da se Sarkozi nalazi u pritvoru. U identičnoj situaciji se našao 2014. godine zbog sumnjičenja za kršenje istražnog postupka i zloupotrebu uticaja, u okviru afere prisluškivanja u slučaju Betankur.

Sve je, takođe, počelo od sumnji da je Gadafi s 50 miliona finansirao Sarkozijevu kampanju, zbog čega je sud s tim u vezi odlučio da prisluškuje njegove razgovore s advokatom koje je vodio pod lažnim imenom.

Tako se saznalo da je Sarkozi, navodno, obećao glavnom advokatu Kasacionog suda pomoć da dobije visoku funkciju u Monaku u zamenu za informacije iz drugog dosijea oko finansiranja njegove kampanje od strane nekadašnje vlasnice "L'Oreala" Lilijan Betankur. Sarkozi je kasnije oslobođen optužbi da je koristio slabost vlasnice kozmetičke imperije. Bivšeg predsednika trenutno pritiska i afera "Bigmalion" oko finansiranja njegove neuspešne kampanje iz 2012. godine.

Sarkozi i njegov bivši šef osoblja negiraju bilo da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju, koji je uključivao finansiranje njegove pobede na predsedničkim izborima 2007.godine.

Iako se istraga vodi od 2013. godine, slučaj je popularizovan tri godine kasnije kada je francusko-libanski biznismen Zijad Takijedin rekao za istraživački sajt "Medijapart" da je isporučio Sarkoziju i njegovom bivšem šefu osoblja kofere iz Libije u kojima se nalazilo pet miliona evra u kešu.
Advokat bivseg francuskog predsednika nije bio dostupan za komentar.

Istražitelji ispituju tvrdnje da je Gadafijev režim tajno dao Sakroziju ukupno 50 miliona evra za kampanju 2017. godine, što bi značajno više od legalne granice za finansiranje kampanje, koja je u to vreme bila 21 milion evra.

Pored toga, navodno plaćanje kampanje Sarkozija prekrišilo bi pravila Francuske, kojima se zabranjuje finansiranje iz inostranstva i zahteva objavljivanja izvora sredstava za vođenje kampanje.

Pročitajte još - Sarkozi optužen zbog podmićivanja i zloupotreba

Sarkozi je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Деки

20.03.2018. 10:30

Дакле, има правде и има Бога, само треба стрпљења. Овај олош, којег је покојни Гадафи опточио златом, а који је тог истог Гадафија линчовао на најбруталнији начин, сада долази на "благајну". Многи који су се тешко огрешили о покојног Гадафија, већ увелико плаћају цех за то, иначе би у супротном зло превладало.

jovica

20.03.2018. 10:36

I sad je to iznenađenje? Tipično - naprave nešto loše pa onda posle par godina o tome snimaju filmove, hapse, sude... A posledice nedela nepopravljive!

Postovalac Gadafija

20.03.2018. 11:09

Pa staje uradio siroti Sarkozi. Pozajmio petro-dolare od M. Gadafija pa kad je trebalo da mu vrati on ga ubio uz pomoc Klintonovih. Ali sta je zatvor spram Gadafijevog linca u direktnom tv prenosu. Nista, kao sto za Hilari nije bilo nista da nalozi ubistvo americkog ambasadora u Libiji, samo nju jos nisu zatvorili, sto ne znaci nece. Vec za koji dan i to cemo mozda gledati u tv prenosu-LIVE.

Bungi

20.03.2018. 11:15

Koliko mi je poznato,Sarkozi i Gadafi su bili prijatelji.Normalno je da prijatelju pomogneš u izbornoj kampanji nekom novčanom donacijom.Kako biva u većini slučajeva ,prijateljstvo puca zbog novca.Engleska i Francuska su tokom 2 decenije ostale dužne Libiji preko 300 milijardi dolara za isporučenu naftu.Kada je Gadafi zatražio vraćanje duga,postao je diktator,autokrata,...najcrnji.I dogovore se Sarkozi i njegov kompanjon Bler da dug ne vrate ,već da napadnu zajmodavca.Zamišljeno,urađeno.

ZEC

20.03.2018. 13:55

TO JE DRŽAVA, a ne Srbija kojom vladaju neki odavno zreli za dugogodišnju robiju !

Djordje

20.03.2018. 14:08

Sumnja se da ga je finansirao Gadafi??? Pa to smo znali prije nego kad su kuvali oko Libije.

mirjana

20.03.2018. 18:46

Nije dovoljna samo "sumnja" kako vi pishete vec su potrebni i materijalni dokazi ,za pare!!!Nishta od toga nece biti !!Sarkozi je sad na tapetu ,malo da odmeni Putina o kome vishe na zapadu "ni rec"!!!