BEOGRAD PROTERAO SRBE IZ KRAJINE Hrvatski zvaničnici prevazišli sebe - optužili žrtve da su krive za to što su ih ubijali i gonili

D. MILINKOVIĆ, J. KERBLER

06. 08. 2022. u 08:00 >> 22:29

ZVANIČNOM Zagrebu ove godine nije bilo dovoljno da uz fanfare, muziku i veselje proslavi "Oluju", najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata, kada je iz Hrvatske, u stravičnom vojno-policijskom "blickrigu", potpomognutom SAD i NATO, proterano 250.000 Srba, već su otišli i korak dalje.

БЕОГРАД ПРОТЕРАО СРБЕ ИЗ КРАЈИНЕ Хрватски званичници превазишли себе - оптужили жртве да су криве за то што су их убијали и гонили

Foto: Z. Jovanović

Hrvatski lideri u skandaloznim jučerašnjim obraćanjima u Kninu za egzodus su okrivili Srbe i Beograd, a nije manjkalo ni napada na predsednika Aleksandra Vučića.

Iako ljuti politički neprijatelji, hrvatski predsednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković složno su se obrušili na Srbe i Srbiju, pa su praktično poslali zajedniču poruku da naš narod tokom "Oluje" nije bio proteran već je napustio zemlju nakon naredbi iz Beograda.

- Hrvatska se pokušava prokazati jalovim optužbama o proterivanju Srba, iako je jasno da ih je srpsko vođstvo u saradnji sa Beogradom prisililo na to - poručio je premijer Plenković, a šef države Milanović dodao da je odlazak većeg broja građana srpske nacionalnosti ljudska tragedija, "ali da je tome prethodila pohlepa vlastodržaca u Beogradu koji nisu hteli da pristanu na plan Z4".

Odmah je reagovao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je ocenio da je optužujući Srbiju da je kriva za proterivanje i ubijanje Srba u "Oluji", Plenković "pretekao i najgore ustaše":

- Ovakvu glupost i laž ne bi izgovorio ni dokazani ustaša i neosuđeni zločinac Ante Gotovina, on najbolje zna koliko zločina i zla je naneo Srbima. To ne zna samo Haški tribunal. Formirajući jedine logore samo za decu, ustaše su surovošću i ludilom premašile svoje nemačke učitelje. Kome je Stepinac svetac, njemu je Jasenovac radni logor, Sisak dečije odmaralište, a "Oluja" zločinački poduhvat Srba. Posle ovakve laži i gluposti Plenkovića, još je jasnije da vladu ustaša vodi glup ustaša. Takvima se ne ćuti, takvima se ne zaboravlja, takvima se ne prašta.

Inače, u govorima na fudbalskom stadionu u Kninu i Plenković i Milanović, kao i predsednik Sabora Gordan Jandroković i general Mladen Markač isticali su da je "Oluja" bila legitimna, a prvi čovek Hrvatske je konstatovao da je posle ove akcije Hrvatska bila ucenjivana i da je "najbolje ljude morala da šalje u Hag". Markač, koji je sa Antom

Gotovinom najpre osuđen, a zatim oslobođen za zločine počinjene tokom "Oluje", rekao je da su Hrvatskoj podmetali oni "koji su je napadali, ali da je ipak izašla kao pobednik".

Više nego ikada tema Srbije bila je na dnevnom redu govornika u Kninu, pa je Milanović ocenio da je "u Srbiji lako biti i predsednik i premijer, jer tamo svi isto misle". Upitao je da li je "normalno što Srbija ne priznaje Kosovo" i što je otvoreno na strani Rusije kojoj ne uvodi sankcije. Za Milanovića je najvažnije da Hrvatska brani svaki centimetar svoje teritorije jer je bila na pravoj strani istorije.

Foto: Tanjug

Plenković je takođe veliki deo svog govora posvetio Srbiji, rekavši da su optužnice protiv hrvatskih pilota neprihvatljive i da time "Srbija ne pokazuje spremnost da prizna odgovornost u zločinačkom poduhvatu Miloševićevog režima". Najavio je da će hrvatska vlada i dalje da štiti branitelje, pilote i zapovednike i "neće da dovede u pitanje oslobađajući karakter rata". Istakao je i da pre "Oluje" "gotovo 900 godina Hrvati nisu sami upravljali svojom sudbinom".

Foto: Tanjug/Hina

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj, i sam učesnik "Oluje", na sve je strane davao izjave kako je "Vučić četnik", iako je dobro poznato da niko iz porodice predsednika Srbije nije bio u četnicima, a da su u Čipuljiću kod Bugojna ustaše u oktobru 1992. godine srušile i spalile sedam kuća njegove porodice.

- Poruke iz Srbije da je "Oluja" etničko čišćenje su deo velikosprske četničke politike. Moramo znati da je Vučić bio četnik i da je pozivao ljude srpske nacionalnosti u Hrvatskoj da ubijaju i kolju svoje susede. "Oluja" je bila oslobodilačka, sto odsto ispravna i veličanstvena - provocirao je Bulj.

Istoričar Ognjen Karanović, direktor Centra za društenu stabilnost, kaže, za "Novosti" da je u Hrvatskoj oduvek bilo lako biti i levica i desnica jer tamo i predsednik i premijer uvek razmišljaju na isti način - jednoumno - kao i da to jednoumlje osnovu pronalazi u neoustaštvu, neonacizmu i antisrpskoj histeriji:

- Ni Hrvatska ni Zapadna Evropa još nisu pronašle snage da se poklone senima nevino nastradalih u Jasenovcu, tokom Drugog svetskog rata, a kamoli žrtvama u "Oluji". Hrvatska slavi zločin kao veliku pobedu, jer drugih pobeda u svojoj istoriji nisu imali, pa su posegnuli za nedelima kako bi pronašli nekakav stub svog nacionalnog identiteta i države koju nazivaju "modernom", "demokratskom", "evropskom".

Karanović ukazuje da se Srbija bori za sebe, za sopstveni integritet koji je izgradila i očuvala, za sve žrtve ustaških i neoustaških pogroma, jer dok se sećamo stradalnih Krajišnika i Krajine, mi budućim generacijama u amanet dajemo zadatak da očuvaju otadžbinu i naš narod:
- Zato im je stalna meta Vučić, jer ih on i Srbija neprestano opominju da su svoju državu izgradili na zločinu. I umesto da se tih zločina stide, oni se time ponose.

VUČIĆ: VIŠE NEĆEMO ĆUTATI


PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poslao je juče na svom instagram-profilu snažnu poruku da niko nema pravo da nam brani da se sećamo:
- Pružamo ruku prijateljstva svima koji žele da je prihvate, ali nikad više nećemo da ćutimo i nećemo da se stidimo zločina koji su počinjeni protiv našeg naroda. Nemojte da nam branite da se sećamo - napisao je predsednik na profilu avucic.

HITLEROV "DVOJNIK", HOSOVAC MARKO SKEJO, SA PRISTALICAMA DEFILOVAO GRADOM
CRNOKOŠULjAŠI UZVIKIVALI "ZA DOM SPREMNI"


BEZ ustašluka nije moglo da prođe ni ove godine, pa je tako bivši komandant jedne od jedinica HOS Marko Skejo, poznat po svojim hitlerovskim brčićima, sa dvadesetak crnokošuljaša po gradu urlikao "Za dom spremni", a mnogi su ih Kninjani srdačno pozdravljali. Policija nije intervenisala, a da bi izbegli incidente većina Srba ostala je u svojim kućama.
Kao i godinama ranije, Skejovi hosovci skup su održali pred spomenikom poginulim braniteljima, a vođa svečanosti poručio je kako će hrvatsku domovinu pozdraviti tri puta onim istim pozdravom kojim su je pozdravljali u Domovinskom ratu. Skejo, nekadašnji ratni komandant Devete bojne Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) i prošle godine je napravio incident, urlajući ustaški pozdrav na obeležavanju godišnjice "Oluje".
Iz Policijske uprave šibensko-kninske upozorili su da je "zabranjeno nošenje transparenata uvredljivog i neprimerenog sadržaja, zabranjeno je podsticanje na mržnju po bilo kojoj osnovi, zabranjeno je i nošenje predmeta koji su pogodni za nanošenje povreda i da će se, u skladu sa odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlašćenjima, vršiti audio-video snimanje i fotografisanje javnog skupa".

Foto: Tanjug/Hina

USHIĆENI RAMUŠEV BRAT DAUT


ČLAN Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj poslao je juče skandalozne poruke iz Knina, gde je prisustvovao obeležavanju godišnjice "Oluje". On je poručio da je "poseban osećaj biti u prisustvu ljudi koji su porazili vojsku Miloševića".
Daut je brat lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je svojevremeno pred Međunarodnim sudom u Hagu bio optužen za brojna ubistva, mučenja i silovanja, a koji je, uprkos predočenim dokazima, dva puta oslobođen optužbi, i to 2008. i 2012. godine.

GOTOVINA IZOSTAO, ŠEKS SIPAO VATRU


U KNIN nije došao Ante Gotovina, nakon niza napada na njega, pa mu je poručeno "da nije dobrodošao". Nesporazumi su počeli kada se Gotovina zauzeo da se pomiluju bivši udbaši Josip Perković i Zdravko Mustač, koji su u Nemačkoj 1983. ubili hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Inače, za hrvatske medije glavna tema u Kninu bila je svađa Milanovića i Plenkovića i gde je koji sedeo. Premijer je "priznao" da se na kninskom trgu rukovao sa Milanovićem, ali je zabranio svojim ministrima da dan pre odu na prijem koji je na Kninskoj tvrđavi priredio šef države.

I dok je Plenković govorio, Milanović je napadno gledao u mobilni. Jučerašnji dan, koji je u Hrvatskoj praznik - Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja - završen je preletom aviona iz akrobatske grupe "Krila Oluje".

Oglasio se i HDZ veteran i bivši predsednik Sabora Vladimir Šeks, koji je podržao skandaloznu Plenkovićevu tezu da su Srbi sami sebe proterali:

- Vrlo je jasno da su Milošević i srpske vođe u Krajini pozvali celokupno srpsko stanovništvo da ode iz Hrvatske, uprkos tome što ih je predsednik Tuđman pozvao da ostanu. Oni izolovani slučajevi koji su se dogodili nakon "Oluje" ne mogu zatamniti tu veličanstvenu pobedu. Bitno je znati da sve zlo dolazi iz Beograda.

SVOJATAJU DEJTONSKI SPORAZUM


U SKANDALOZNIM tiradama hrvatskog državnog vrha u Kninu našlo se mesta i za upoređivanje događaja iz devedesetih u nekadašnjoj SFRJ i sadašnjih u Ukrajini. Tako je Jandroković rekao da, "gledajući rusku agresiju na Ukrajinu hrvatska pobeda u Domovinskom ratu postaje snažnija i važnija". Podsećalo se i na Tuđmana, kao i na stanje u BiH, da bi Plenković zaključio da su Hrvati u toj državi stalno napadani i obespravljeni. Milanović je zaključio da su hrvatski vojnici "spasli BiH", da bez nje ne bi bilo "Dejtona", ali im niko za to nije rekao "ni hvala", već Hrvatsku "sumnjiče za okupatore i tipove loših namera".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)