DA LI APLIKACIJE UGROŽAVAJU BEZBEDNOST: Iz čiste zabave privatni život nudimo na tacni

D. I. K.

20. 07. 2019. u 20:02

ДА ЛИ АПЛИКАЦИЈЕ УГРОЖАВАЈУ БЕЗБЕДНОСТ: Из чисте забаве приватни живот нудимо на тацни

Tramp kad ostari FaceApp

Da li aplikacija FaceApp može da ugrozi nacionalnu ili ličnu bezbednost. Sa interneta treba da se uzimaju informacije, a da mu se što manje daju

KAKO ćete izgledati kada ostarite, koja filmska zvezda je vaš dvojnik, koje je vaše idealno zanimanje, kom tipu ličnosti pripadate? Odgovore na sva ova pitanja imaju internet aplikacije koje preplavljuju društvene mreže. Prihvatajući uslove koje aplikacije zahtevaju da biste ih pokrenuli, pristali ste da podelite sa njihovim vlasnikom i brojne lične podatke. Da li ih neko na taj način prikuplja, čuva i obrađuje, ko tačno i iz kojeg razloga - korisnik neće znati. Zato je i osnovna preporuka da se na mreži ostavlja što manje ličnih podataka.

Proteklih dana pravi bum na internetu izazvala je aplikacija FaceApp, koja postoji od 2017. godine i omogućava korisniku da svoje fotografije provuče kroz filtere koji ga podmlađuju ili stare. Problem je nastao kada je jedan američki senator izjavio da vlasnik ove aplikacije ima sedište u Rusiji i da sve fotografije mogu ubuduće da se koriste bez saglasnosti vlasnika, "što može da predstavlja opasnost i po nacionalnu bezbednost".

Naknadno se ispostavilo da se fotografije skladište na serverima američkih kompanija i da, kako navode američki mediji - nema dokaza o povezanosti sa ruskom vladom. Takođe, da nisu tačne glasine da jednom instalirana aplikacija na mobilnom telefonu pristupa svim fotografijama i podacima koje korisnik čuva.

- Na internetu važi pravilo: ostavljajte što manje svojih ličnih podataka, a uzmite što više informacija koje vam trebaju - kaže ,za "Novosti" Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije.

On ističe da se Društvo za informatiku Srbije prvenstveno zalaže za masovnu primenu svih aplikacija.

- Zalažemo se za njihovu što širu primenu, jer se time uključujemo u takozvano informaciono društvo. Ali, korisnicima sugerišemo da vrlo obazrivo postupaju sa ličnim podacima - navodi Marković. - Što manje svojih podataka ostavljate na mreži, to ste sigurniji. I danas, i u budućnosti. Takođe, ne treba ulaziti u korespondenciju, poput one: "Potvrdite svoj matični broj, adresu..."

Putin kao žena

Postavlja se pitanje koliko je to izvodljivo u doba ekspanzije društvenih mreža, koje beleže svako interesovanje koje imamo.

- Treba zadovoljiti svoja interesovanja, ali istovremeno uvek više "kupiti" informacija nego "prodati" svojih - ukazuje naš sagovornik.

PROČITAJTE I: Fejsbuk objasnio zašto su korisnici širom sveta imali probleme pri pristupu mrežama

Pravilo: jednom na internetu - uvek na internetu i ovde važi. Jer, podaci se memorišu, što može u bilo kom trenutku u budućnosti da posluži da se korisnik na razne načine kompromituje.

Natali Portman

Bilo kako bilo, aplikacija FaceApp zabavila je milione ljudi u svetu, ali i u Srbiji. Skoro da nema firme, kafića, tržnog centra, ali i društvene mreže gde se ne dele fotografije "provučene" kroz ovu aplikaciju. Hoće li korisnici zažaliti, to ćemo tek videti.

Dejvid Bekam, Indila, Kejt Mos Sajmon Kauel

PRETHODNE AFERE

U aprilu prošle godine skandal o kršenju privatnosti velikih razmera potresao je i "Fejsbuk". Tada je više od dve milijarde korisnika ove društvene mreže strahovalo da su njihovi lični podaci prebačeni britanskoj firmi "Kembridž analitika" upravo kroz korišćenje raznih aplikacija koje su imale pristup njihovim nalozima. Naknadno se licitiralo podatkom da je direktno pogođeno 87 miliona korisnika, od kojih je 70 miliona u - SAD. Ova kompanija se i pre toga pominjala u slučaju nepoštenog prikupljanja informacija sa mreže kako bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije