SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ambasadorima, šefovima diplomatsko - konzularnih predstavništava, međunarodnim organizacijama i misijama akreditovanim u BiH u kojem ih je podsetio da u BiH ne postoji zakon o državnim praznicima, niti postoji konsenzus predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta u vezi sa tim pitanjem.

- Kao rezultat toga ne postoji ni "Dan nezavisnosti BiH" niti je 1. mart "državni praznik" u BiH, kako vas godinama obmanjuju političari iz Federacije BiH. Obeležavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podela u ionako podeljenoj zemlji kakva je BiH, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

On je naglasio da njihovo eventualno prisustvo ili prisustvo predstavnika ambasada na čijem su čelu bilo kakvim obeležavanjima koja imaju veze sa "1. martom", predstavlja ignorisanje zvaničnih stavova BiH i grubo mešanje u nerešena unutrašnja pitanja u BiH.

Pročitajte još - Dodik: Banjaluka više PRIPADA VUČIĆU nego Izetbegoviću, Srpska nema plan za secesiju

- Prihvatam činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obeležava svoje nacionalne praznike, ali pokušaji da se ti nacionalni praznici prikažu kao "državni praznici BiH" i da se za njihovo obilježavanje koriste institucije BiH, kao što su Predsjdništvo, parlament ili Savet ministara, predstavlja najgrublju zlupotrebu tih institucija - ukazao je Dodik.

On je naveo da na sinoćnjem prijemu, kojeg su u Predsedništvu BiH organizovali Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom nepostojećeg "dana nezavisnosti BiH", nije bilo predstavnika srpskog naroda niti predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

- Vašim prisustvom na takvim obeležavanjima svrstavate se na jednu stranu i na taj način ste politički zloupotrebljeni - istakao je srpski član Predsedništva BiH uputivši njihovim ekselencijama izraze dubokog poštovanja.