Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je danas da Republika Srpska nema u planu secesiju, niti je donela ijedan dokument takve vrste.


On je podvukao da verbalni sukobi koji se vode na političkoj sceni neće ugroziti mir u BiH.


- Republike Srpska nije donela nijednu odluku te vrste. Na dnevnom redu nije nikakva secesija - kazao je Dodik.


On je posebno kritikovao poruke iznesene juče nakon zajedničkog sastanka u Sarajevu lidera stranaka iz Federacije BiH, Bakira Izetbegovića (SDA), Fahrudina Radončića (SBB) i Željka Komšića (DF), i njihove zajedničke poruke Dodiku, međunarodnoj zajednici i Srbiji. Dodik je ovu koaliciju nazvao “udruženim poduhvatom”.


- To je bio očigledna napad prema Srbiji i njenom predsedniku, Republici Srpskoj i srpskom narodu i njihovoj istoriji. Napad je orkestriran sa ciljem da se etablira nasilje koje se provodi putem institucija koje su navodno dejtonske ali donose odluke suprotne Dejtonu. Nekada je to činio visoki predstavnik, a sada Ustavni sud BiH - rekao je Dodik.


On je ocenio da jučerašnji „izlivi mržnje prema Srbima, Srbiji i RS govore u stanju u BiH“.


- Napad na Srbiju i napad na njenog predsednika je pokušaj da se ona uruši jer smeta Izetbegoviću i ostalima - rekao je Dodik i dodao kako bi urušavanje Aleksandra Vučića uvelo Srbiju u višegodišnju destabilnost.


Dodik je kazao i kako Izetbegovićevo “svojatanje Banjaluke kao šeher grada služi samo za zamajavanje njegovih podanika“.


- Banjaluka nikada nije bila šeher i neće ni biti. Banjaluka ne pripada Izetbegoviću nego Srbima i RS - izjavio je Dodik.


Podvukao je da Banjaluka više pripada i više podržava Vučića nego što je ikada i što će ikada Izetbegovića i njegove sledbenike . Rekao je i da je Izetbegovićevapolitika nastavak Islamske deklaracije njegovog oca Alije Izetbegovića.


- Ta politika podrazumeva da pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici prođe nezapaženo od Tužilaštva i Suda BiH, a da se oni pozivaju da se prema Srbima preduzimaju represivne mere putem tog istog suda i tužilaštva - kazao je Dodik.

Rekao je da je Vučić svojim nastupom pokazao da je „faktor mira i stabilnosti u regionu“.


- Oni hoće da drže predavanja šta treba da radi predsednik Srbije. Oni smatraju da su u Republici Srpskoj politička nedonoščad koji čekaju da im neko sa strane modelira i ukaže kako treba da se ponašaju. To pripada mentalitetu sećijske politike koja se vodi u muslimanskom Sarajevu. Njihov plan, koji je razvaljen, je da se putem institucija sistema pokušaju donositi odluke koje su antidejtonske - kazao je Dodik.


Dodik je bio kategoričan da Republika Srpska nema plan za secesiju, te dodao da mnogi u svetu danas smatraju da je „BiH propala i neodrživa država“ i da međunarodni intervencionizam nije obezbedio stabilnost.


-Razumem ove u Sarajevu da nisu sretni zbog toga, ali sve činjenice ukazuju na to - kazao je Dodik, te ocenio kako postoji „ vidljiva koalicija između međunarodnog faktora u BiH i muslimankih političkih opcija“.


-Čine sve da pokažu da su Srbija i Srpska remetilački faktor. To je ostatak vremena iz godina rata u kojoj je satanizacija Srba uspešno provedena - rekao je Dodik.


On je rekao da u RS nema nijedne deklaracije koja je toliko anditedejstonska, kao što je Programska deklaracija SDA.


- Naš primarni cilj je izvorni Dejton, očuvanje postignutih vredosti i da Srbija bude snažna i stabilna. Zagledani smo u Srbiju, više verujemo u nju nego u BiH. Zašto je to sporno i zašto pozivaju da to bude kažnjivo. Samo da se skloni Vučić u Srbiji i da se ona uvali u dugogdišnju nestabilnost. U Srbiji se ne pojavljuje nijedna politička opcija ili lider koji bi mogao nakon takve, hipotetičke mogućnosti, da stabilizuje Srbiju - izjavio je Dodik.


Kritkovao je opoziciju u RS da su nakon samo nekoliko dana odustali od zajedničke izjave o neučestvovanju u donošenju odluka predstavnika iz RS u bh. organima, te da su juče sarađivali sa strankama iz FBiH.


- Teški verbalni sukobi koji se vode na političkoj sceni neće ugroziti mir. Nikada se nisam pozvao na oružje, kao što je to uradio Izetbegović pre nekoliko dana. A visoki predstavnik ne govori o tome, ali govori o Dodiku. RS se mora odbraniti. Ovo je ključni trenutak za RS. Ne možemo trpiti odluke Ustavnog suda BiH jer nisu u skladu sa Ustavom. Nismo mi generatori krize u BiH - rekao je Dodik i ponovio da „ne poziva na rat ni na sukobe“.


- Secesije nema u dokumentima RS, niti postoji na taj način, ali ima naravno razgovora - poručio je Dodik.

Dodik je istakao i da „ako nema zadovoljnih Hvata i Srba, ne može biti ni BiH“.


Komentarišući izjave visokog predstavnika o mogućnosti upotrebe bonskih ovlaštenja, Dodik je podvukao da su ta vremena prošla .


- Visoki predstavnik se pokazao kao zlotvor prema srpskom narodu i Dejtonskom sporazumu. Incko dolazi iz Austrije, a ona je nama ranije poslala onog Kalaja i onog Petriča. To je jedna politička smlata koja prima od Bošnjaka novac da bi govorio protiv Srba. Ovde se radi o bolumenti stranaca, između ostalog i Incka, koji ignorišu dijalog u BiH, ustavna prava, Dejtonski sporazum i osnovna prava i slobode ljudi. Progone ljude samo da bi realizovali unitarizaciju BiH koja znači da ovdje neće biti ni Srba ni Hrvata. Incko je plaćenik međunarodnog faktora koji pokušava da se dodvori Amerikancima. Nije ovo prvi put da se meni preti, pretilo mi se i 2005. godine od Pedija Ešdauna, preko Rafija Gregorijana... Borio sam se s njima, boriću se i protiv njega. On je čovek koji urušava ustavni poredak BiH i osnovne slobode ljudi. On ima duple aršine. Nećete nas dispciplinovati. Ja se ovde borim za interese Srba - rekao je Dodik.


Pročitajte još: Oštra reakcija Sarajeva i poruka Dodiku: Nećemo dozvoliti secesiju, povucite zaključke Skupštine RS


Podestio je da je predložen novi Zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija, te podvukao da nijedan drugi zakon ni odluka neće proći dok se to pitanje ne reši.


- Dokle će to trajati, ne znam. Mi smo nezadovoljni i ne prihvatamo da okupacijski sud donosi odluke mimo ustava i zakona - rekao je Dodik.