NAKON političkih prepucavanja i preslaganja u nekoliko navrata skupštinske većine u Drvaru, pa čak i zahteva za smenu aktuelne načelnice Dušice Runić, SNSD je uspeo konačno da formira novu većinu i stabilizuje stanje u toj opštini. Tim potezom SNSD je porazio koaliciju koju je predvodila Socijalistička partija zajedno sa SNS, PDP, DNS, i HDZ 1990. Novu većinu u SO Drvar, sada čine odbornici SNSD, HDZ BiH i PDP, i oni su na vanrednoj sednici, za predsednika Opštinskog veća izabrali Milana Kunića iz SNSD.

Goran Broćeta, predsednik Opštinskog odbora SNSD Drvar, kaže da je poslednjim dešavanjima konačno stabilizovana politička situacija u Drvaru i rukovodstvo opštine se može okrenuti tekućim pitanjima.

- Evo nakon dva meseca odmah je usvojena Odluka o privremenom finansiranju Opštine Drvar, i Nacrt opštinskog budžeta za ovu godinu. Nova većina u drvarskom parlamentu poništila je sve dosadašnje akte ovog tela, jer su doneti protivzakonito - ističe Broćeta.

On očekuje da političari u Drvaru shvate značaj političkih procesa i da je najbitnije raditi u korist građana, a ne nesuglasicama i borbom za funkcije narušavati rad Opštine.

- SNSD sada ulazi u pripremu za lokalne izbore i već sada poručujem da ćemo sigurno odneti ubedljivu pobedu i nastaviti razvoj Drvara uz pomoć i Republike Srpske i Srbije - ističe Broćeta.

Inače, glasovima devetoro odbornika na mesto potpredsednika SO Drvar izabran je Stijepo Vukančić iz HDZ BiH, dok je za predsednika drvarske Skupštine umesto Jasne Pećanac iz SP imenovan Milan Kunić iz SNSD.

Pročitajte još - SNSD želi mesto potpredsednika Federacije BiH!

- Skupština će nastaviti da radi kao što je radila i do sada, pre ovih smena, pred nama su neki novi projekti - kaže Kunić.

Jasna Pećanac smatra da su odluke na vanrednoj sednici - nezakonite.

- Ja sam prekinula sednicu, i nakon toga sam očekivala da se to ispoštuje, međutim, sednica je nastavljena sa podrškom odbornika Milana Balabana, što je njegovo legitimno pravo - ističe Jasna Pećanac.

Jednoglasno je usvojena odluka o privremenom finansiranju opštine od 1. januara do 31. marta. Usvojen je i Nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 4,92 miliona KM.

- Napokon možemo da se posvetimo svakodnevnim poslovima, a to je realizacija infrastrukturnih projekata koji su najavljeni u prethodnom periodu - poručila je načelnica Runić.

Goran Broćeta Foto RTRS

Runićeva je dodala da je u ovom momentu, kada imaju podršku Srpske i Srbije, Srbima u Federaciji najpotrebnije jedinstvo.

Stvari u drvarskoj Skupštini vraćene su u okvire poslovnika i zakona, poručio je potpredsednik SNSD Nikola Špirić.

- Moja poruka Drvarčanima je da se ne svađaju, da čuvaju Drvar i bave se razvojem i obnovom, i da iskoriste blagonaklonost i Srbije i RS, pre svega predsednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika da se tamo ljudima pomogne da ostanu i da se otvore nova radna mesta - navodi Špirić i dodaje da, nažalost, ima i onih koji su pokušali da iskoriste vanposlovnička sredstva da jurišaju na vlast u Drvaru.

TITOVA PEĆINA

TITOVA pećina, kulturno-istorijski spomenik u okviru Spomen-kompleksa "25. maj" u Drvaru, biće otvorena 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom, istakla je Dušica Runić. Pećina je za turiste zatvorena prošle godine kada je usled elementarnih nepogoda odron uništio baraku na ulazu, a sredstva za obnovu, u iznosu od 50.000 KM, obezbedila je Vlada FBiH.