INTERESE srpskog naroda u Federaciji BiH mogu odbraniti samo predstavnici Srba, koji su izabrani kao kandidati stranaka iz RS.

Zbog toga Srpska i SNSD, kao najjača politička opcija i stranka koja je dobila najviše srpskih glasova u FBiH, žele mesto potpredsednika Federacije.

- Smatramo da smo mi jedini legitimni predstavnici Srba u FBiH. To nije ni SDA, ni Stranka za BiH, ni DF. Oni blefiraju što se toga tiče. Sasvim je logično da imamo potpredsednika FBiH. To zavisi od toga kada će i hoće li uopšte doći do formiranja novog saziva Vlade FBiH u ovom mandatu. Mi se približavamo broju od šest poslanika i mislim da ćemo uspeti - poručio je Milorad Dodik, lider SNSD i srpski član PBiH.

On je ocenio da je značajno što SNSD u Livanjskom kantonu ima četiri poslanika, odnosno kapacitet da u Vladi tog kantona ima tri ministra.

- Problem jeste nivo Federacije BiH, gde SNSD u Domu naroda ima četiri delegata, a da bi bio referentan mora ih imati šest. Pokušaćemo da radimo da SNSD dobije jedno od važnih mesta - potpredsednika FBiH ili jedno ministarsko mesto da bi se moglo pomoći Srbima - istakao je Dodik.

Srbi povratnici u Federaciju, njihova udruženja, a pogotovo u Livanjskom kantonu i Drvaru, gde ima najviše Srba, daju punu podršku inicijativi iz Banjaluke i SNSD da Srbi konačno dobiju autohtonog potpredsednika FBiH.

- Srbima su uvek nametani predstavnici u Vladi FBiH i oni su dolazili iz stranaka sa sedištem u Sarajevu, a ne u Banjaluci. Nedopustivo je da neko drugi delegira potpredsednika FBiH. Stranka koja ima najviše srpskih glasova u FBiH je SNSD i ona mora kandidovati potpredsednika FBiH i srpske ministre - kaže Mile Marčeta, predsednik Inicijativnog odbora asocijacije Srba u FBiH.

Foto D.Pozderović

On dodaje da stranke iz BiH stavljaju na svoje liste podobne Srbe, koji onda rade po naređenju centrala iz Sarajeva.

- Ubeđen sam da kod Milorada Dodika i SNSD ima energije da se izbore za mesto potpredsednika FBiH i da on dođe iz SNSD i ima našu punu podršku - kaže Marčeta.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, kaže da Srbi povratnici u FBiH nisu dali glasove strankama poput SDA, SDP, DF, već povratničkim strankama i onima koji najbolje brane srpske interese u FBiH.

Pročitajte još: Dodik: Promena Dejtona bi značila smrtnu presudu za BiH

- Imali smo nažalost i primere da izabrani Srbi sa lista stranaka u Federaciji čak prozivaju srpski narod u Srebrenici i Višegradu zbog proslave Božića. To je nedopustivo - kaže Radanović.

On ističe da srpska povratnička populacija nije davala glasove partijama u Sarajevu već onima koje imaju sedište u Banjaluci i koje deluju na području Federacije BiH.


ČETIRI POSLANIKA

NIKOLA Špirić, potpredsednik SNSD, rekao je da je SNSD jedina srpska partija u FBiH koji ima četiri poslanika u Livanjskom kantonu.

- Donedavno smo imali tri poslanika, ali je našem klubu pristupio Aleksandar Štrbac. To će pojačati našu snagu u pregovorima, što je značajno za interese našeg naroda. Sigurno je da nam je potrebno političko jedinstvo - rekao je Špirić.