Strategija za istraživanje rata, raznih zločina i nestalih nije usvojena: Neophodno ubrzati rešavanje ključnih predmeta

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 01. 2020. u 01:21

Стратегија за истраживање рата, разних злочина и несталих није усвојена: Неопходно убрзати решавање кључних предмета

Sednica Saveta ministara BiH iz prošlog saziva Foto Savet ministar BiH

Kojić: Realno je da za tri do četiri godine budu procesuirani

VIŠE od godinu dana je prošlo a revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina u BiH, koja predviđa odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija za nesprovođenje strateških ciljeva i mera, nije usvojena. Ovim dokumentom je predviđeno i konačno rešavanje najsloženijih slučajeva ratnih zločina u BiH. Takođe u tom dokumentu stoji da prioritet u radu budu ovi predmeti i da nosioci pravosudnih institucija snose konsekvence ako ne budu na njima radili profesionalano i u skladu sa zakonom.

- Ovu strategiju treba što pre usvojiti jer bi, kako vreme prolazi, predmeti ratnih zločina nad Srbima u BiH mogli ostati neprocesuirani - kaže za "Novosti" Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Prema njegovim rečima, realno je očekivati da u naredne od tri do četiri godine bude procesuiran najveći broj predmeta ratnih zločina u BiH.

- Nakon tog perioda, jednostavno, biologija čini svoje i biće teško procesuirati počinjene ratne zločine. Svedoci nestaju i biće teško dokazati zločine. Veliki broj zločina nad srpskim narodom ostao je neprocesuiran zbog selektivnog rada pravosuđa BiH i nepostojanja odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija za neprocesuiranje zločina nad Srbima - upozorio je Kojić.

On smatra da revidirana strategija predstavlja dobar okvir za

zadovoljenje pravde, uspostavljanje jednakosti građana pred zakonom i mogućnosti da svi zločini, ili bar onaj deo koji je moguće procesuirati, budu procesuirani u razumnom vremenskom roku, ističući da tu misli na prioritetne velike predmete neprocesuiranih ratnih zločina nad Srbima.

Pročitajte još - Suđenje za ratni zločin na KiM: Gavrilović pravosnažno oslobođen, Kozlini 15 godina zatvora

Kojić je podsetio da su bivši predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić i bivši ministar za ljudska prava i izbeglice Semiha Borovac u nekoliko navrata skidali sa dnevnog reda Saveta ministara revidiranu strategiju, ne želeći da ona bude usvojena i da pravosudne institucije u BiH počnu njeno sprovođenje.

Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina podržale su vlade Republike Srpske i FBiH, OEBS i međunarodne institucije, kao i Visoki sudski i tužilački savet BiH, koji je i učestvovao u njenoj izradi.

Revidiranom strategijom bi se prvi put uvela disciplinska odgovornost za tužioce koji predmete ne procesuiraju u roku.

U najnovijem godišnjem izveštaju međunarodne nevladine organizacije "Hjuman rajts voč" navodi se da je BiH ostvarila mali napredak u zaštiti ljudskih prava i da zabrinjava neusvajanje strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

SUĐENjE MAHMULjINU

U NASTAVKU suđenja komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995, odbrana je u sredu priložila materijale kojima nastoji da dokaže da Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad odredom "El mudžahedin", dok je tužilac ukazao na niz kontradiktornosti. Tužilac Sedin Idrizović je prigovorio na relevantnost većine dokaza, navodeći da ne vidi kako iz brojnih uloženih naredbi, izveštaja i ostalih dokumenata proizilazi da Mahmuljin nije imao kontrolu nad odredom i da nije bio obavešten o kršenju humanitarnih propisa.

- Odbrana tvrdi da, ako u tim dokumentima nisu spomenute povrede međunarodnog humanitarnog prava, znači da komandant za njih nije znao. To je pogrešno - ocenio je Idrizović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije