Suđenje za ratni zločin na KiM: Gavrilović pravosnažno oslobođen, Kozlini 15 godina zatvora

Tanjug

31. 12. 2019. u 14:19

Суђење за ратни злочин на КиМ: Гавриловић правоснажно ослобођен, Козлини 15 година затвора

Foto Depositphotos

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio od optužbi oficira nekadašnjeg "prištinskog korupusa" Pavla Gavrilovića od optužbi za ratni zločin nad civilima u kosovskom selu Trnje, u martu 1999. godine
Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio od optužbi oficira nekadašnjeg "prištinskog korupusa" Pavla Gavrilovića od optužbi za ratni zločin nad civilima u kosovskom selu Trnje, u martu 1999. godine i istovremeno osudio na kaznu od 15 godina zatvora podoficira Rajka Kozlinu.


Ovom odlukom koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, potvrđena je prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine od 1. aprila ove godine.


Gavrilović je oslobođen od optužbi zbog nedostatka dokaza da je tokom oružanog sukoba između Vojske Jugoslavije i policijskih snaga Srbije i pripadnika "Oslobodilačka vojska Kosova“(OVK) u selu Trnje i celoj teritoriji tadašnje AP Kosovo i Metohija, kao pripadnik Vojske Jugoslavije, 549. motorizovane brigade prištinskog korpusa, Pozadinskog bataljona, zajedno sa drugim, za sada NN pripadnicima istog bataljona naredio da se izvrši napad na civilno stanovništvo i da se ubijaju civili.


To je prema optužnici, nedokazanoj u odnosu na njega, imalo za posledicu ubistvo najmanje 31 civila albanske nacionalnosti i nanošenje telesnih povreda koje je zadobilo šest civila.


Prema stavu Apelacionog suda pravilno je prvostepeni sud zaključio da u konkretnom slučaju nema dovoljno dokaza da je Gavrilović izdao naređenje "da ne sme biti preživelih", odnosno da se ubijaju stanovnici sela Trnje.


Apelacioni sud smatra da se na iskazu svedoka R.M-da je čuo Gavrilovića da izgovara ovu naredbu, ne može zasnivati osudujuća presuda jer je njegov iskaz nedovoljno precizan i logičan i nepotkrepljen drugim relevantnim dokazima.


"Time je dovedeno u pitanje i njegova verodostojnost, a samim tim je dovedena u sumnju i tvrdnja tužioca iz optužnice", smatra Apelacioni sud.


Ovaj sud naglašava da osnov za osuđujuću presudu mogu predstavljati "samo takve činjenice koje su nesumnjivo utvrđene, međusobno, čvrsto i logički povezane, tako da predstavljaju kompletnu i konačnu sliku kritičnog događaja i sa punom sigurnošću upućuju na jedni mogući zaključak - u konkretnom slučaju da je Gavrilović izvršio krivično delo koje je predmet optužbe, te da se izvedenim dokazima isključi svaka druga mogućnost".


U ovoj krivično-pravnoj stvari, prema oceni Apelacionog suda, to nije slučaj.


"Ne može se sa potpunom sigurnošću prihvatiti da prikupljeni dokazi nesumnjivo ukazuju na ovog okrivljenog kao izvršioca krivičnog dela u pitanju, kako to pravilno zaključuje i prvostepeni sud, pa je stoga pravilno postupio kada je okrivljenog oslobodio od optužbe", naveo je Apelacioni sud u obrazloženju odluke.


Kozlina je osuđen jer je 21. marta 1999. godine u Trnju, kao vodnik tehničke čete Pozadinskog bataljona 549. motorizovane brigade Prištinskog korpusa, prilikom izvršenja zapovesti komande, postupajući suprotno naređenju komandanta pozadinskog bataljona da zaposedne određeni reon na obodu sela Trnje, ušao u selo sa njemu tada potčinjenim vojnicima i sa njima zajedno vršio ubistva i telesno povređivanje osoba albanske nacionalnosti.


Ovi civili, kako navodi sud, nisu pripadali nijednoj od oružanih formacija u sukobu i nisu učestvovali u vojnim operacijama.


Kozlina je kako se dodaje u presudi, po ulasku u selo Trnje sa grupom potčinjenih vojnika telesno povredio oštećenog V.M, civila albanske nacionalnosti, pućajuci u njega iz automatske puške.


Zatim je u dvorištu M.G. naredio trojici prisutnih vojnika iz svoje grupe da pucaju u civile kojima je prethodno naređeno da sednu u dvorištu, što su oni i učinili, pucajući iz neposredne blizine u njih iz automatskog oružja.


Sa njima je zajedno pucao i Kozlina i tako su i ubili 15 ljudi, a N.B. telesno povredili, navodi se u presudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Naivni Gedža

31.12.2019. 20:06

Sramota je što je ovaj Kozlina osuđen samo na 15 godina, za kukavičko ubistvo petnaest civila. Takvi su pomračili časne tradicije srpske vojske.

sasjkajskajskakakk

03.01.2020. 10:30

Неки моћан командантн позадинског батаљона.БГавриловић је био најбољи у једној кући (близу Дома ЈНА)где се појављивао сваки дан и проводио пар сати са једном "часном"радодајком.Овај Гавриловић није смео ни да прдне а не да наређује за борбена дејства.Позадински батаљон је био водног састава,па према томе можда је у батаљону има око 100-120 војника и грађанских лица.Уз то исти су требали сваког дана да кувају за 3-4 хиљада војника,вршити дотур муниције и горива и збрињавати рањене и болесне.