Solidarni u odbrani svih srpskih svetinja: Dodik za ukidanje spornog zakona u Crnoj Gori

S. M.

19. 01. 2020. u 17:22

Солидарни у одбрани свих српских светиња: Додик за укидање спорног закона у Црној Гори

Milorad Dodik / Foto D. Pozderović

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je bogojavljjenskoj litiji u Banjaluci: Spornim Zakonom učinjena je diskriminacija pravoslavnih vernika u Crnoj Gori

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je potrebno stati iza zahteva da se ukine Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Dodik je prisustvovao bogojavljjenskoj litiji koja je bila posvećena podršci narodu i crkvi u Crnoj Gori.

– Drago mi je što se litiji pridružio veliki broj građana koji su odlučili da tome posvete svoju slobodnu nedelju i da budu deo solidarnosti sa našim duhovnim ciljevima, da pokažemo jedinstvo i posvećenost srpskoj svetinji gde god da se one nalaze. Danas je Banjaluka pokazala da ima odgovornost prema nacionalnom i državnom pitanju - izjavio je Dodik.

Dodik je dodao da Zakon o slobodi veroispoesti u Crnoj Gori treba ukinuti kako bi “pravoslavna crkva bila sigurna u da može da ima isti status kao i druge verske zajednice u Crnoj Gori.


PROČITAJTE JOŠ: Bogojavljenje u Republici Srpskoj: Vrh države u litiji, podrška SPC u Crnoj Gori; U Derventi najbrži 15-godišnji Nemanja (FOTO/VIDEO)

– Napomenuću samo da su katolička crkva, te jevrejska i islamska zajednica napravili posebne ugovore o tome sa crnogorskom državom i jedino za Srpsku pravoslavnu crkvu je bio nedefinisan status. Oni pokušavaju sa tim zakonom da dovede u situaciju da se oduzme imovina i da se stavi u nejasan status sama aktivnost SPC. Zato je to neprihvatljivo. Diskriminacija koja je učinjena vezana je za činjenicu da su druge verske zajednice povlašćene a da je SPC ostala da se sa njom obračunava u Crnoj Gori - istakao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije