Богојављење у Републици Српској: Врх државе у литији, подршка СПЦ у Црној Гори; У Дервенти најбржи 15-годишњи Немања (ФОТО/ВИДЕО)

Танјуг/С.М.-Н.Ђ.-В.Б.

недеља, 19. 01. 2020. у 14:12

Богојављење у Републици Српској: Врх државе у литији, подршка СПЦ у Црној Гори; У Дервенти најбржи 15-годишњи Немања (ФОТО/ВИДЕО)
Верници Српске православне цркве (СПЦ) прослављају данас Богојављење, а тим поводом, у храмовима широм Републике Српске служене су свете архијерејске литургије, након којих су одржане и богојављенске литије
Верници Српске православне цркве (СПЦ) прослављају данас Богојављење, а тим поводом, у храмовима широм Републике Српске служене су свете архијерејске литургије, након којих су одржане и богојављенске литије.

Литија у Бањалуци је ове године посвећена одбрани светиња Српске православне цркве у Црној Гори, пренела је РТРС.

Бројни верници су стигли у Бањалуку носећи иконе и српске тробојке, и узвикујући пароле.

Литију је предводио епископ бањалучки Јефрем, а ишла је до Тврђаве Кастел, гђе ће они најхрабрији пливати за Часни крст.

Иако се сваке године на Богојављење одржава и свечана литија и пливање за Часни крст, посебност овогодишње јесте то што је она посвећена подршци верницима СПЦ у Црној Гори након усвајања спорног Закона о слободи вероисповести.

Уочи литије, као и сваке године до сада, служена је света ерхиерејска литургија.

Српски члан Председништа БиХ Милорад Додик и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић учествовали су данас у богојављенској литији у Бањалуци.

У литији је учествовао и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као и и председник градске Скупштине Зоран Талић.

Широм РС организована су и пливања за Часни крст.У ДЕРВЕНТИ НАЈБРЖИ 15-ГОДИШЊИ НЕМАЊА


ДЕРВЕНТА слави петнаестогодишњег Немању Балешевића, у чијим рукама се, као најбржем, данас нашо Часни крст на реци Укрини код Старог градског моста. Немаања је први допливао до Часног крста у конкуренцији седам момака и једне девојке.


Реч је о Александри Ђурић (20), из Горњих Палачковаца код суседног Прњавора, којој се, како каже, остварио сан да плива за Часни крст.
- Остварио се и мој сан не само да по првим пут учествујем и пливам, него и да првим допливам - сијао је од среће овогодишњи победник Немања Балешевић.


(Н. Ђурић)


У БРOДУ ЧАСНИ КРСТ ОСВОЈИОЊEГOШ ЂУКИЋ


oпштинa Брoд и лoкaлнa Oпштинскa туристичкa oргaнизaциja oргaнизoвaлe су пeти пут пливaњe зa Чaсни крст нa Бoгjaвљeњe.


Учeшћe je узeлo 22 пливaчa кojи су зa чaсни крст пливaли у рeци Сaви пo изузeтнo хлaднoм врeмeну. Ни je тo биo прoблeм зa пливaчe, a први дo Чaснoг крстa дoпливao je Њeгoш Ђукић(22) из Брoдa.- Први пут учeствуjeм у oвoм свeтoм тaкмичeњу и oдмaх сaм пoбeдиo. Рaниje сaм плaнирao дa пливaм , aли сaм увeк у пoслeдњи чaс oдустajao и нисaм узимao учeшћe. Tрeбa свaкo дa прoбa, ja сe oдличнo oсeћaм. Билo je лeпo видeти вeлики брoj учeсникa и oгрoмaн брoj глeдaлaцa нa oбaли Сaвe. Изузeтaн призoр и пoсeбaн oсjeћaj. Пoнoсaн сaм нa oву пoбeду и oнa ми je jeднa oд нajдрaжих у живoту. - рeкao јe Ђукић.(Вид Блaгojeвић)


ЧAСНИКРСТ У РУКАМА БЕЛОРУСКИЊЕ СОБОЉЕВЕ


БЕЛОРУСКИЊА 50-годишња Марина Орозовић-Собољева, овогодишњи је победник традиционалоног пливања за богојављенски Часни крст на реци Укрини у Палачковцима код Прњавора. Она је најбржа била, и добитник општинског златника, у конкуренцији 18 такмичара.


Бјелорускиња већ 30 година живи и ради у граду на Укрини, а по први пут се нашла у њеним леденим таласима у борби на Богојављење за традиционални Часни крст.-Не само да ми је испуњен тај животни сан, него сам се овом победом и ласкавом титулом уписала у историју једне престижне традиције у мом вољеном граду. Захваљујем се момцима који су, мени и другој такмичарки, уступили драгоцену предност и прилику да једна од нас две освоји Часни крст - реклаје, за “Новости”, Собољева.


(Н. Ђурић)


БРАНКА И БОЈАНА ПОКАЗАЛЕ ДА ЈЕ ВЕРА ЈАЧА ОД МИШИЋА


Пливање за Часни крст на Богојављење и ове године је организовано широм Републике Српске, а многе је одушевио податак да су међу победницима три даме. Бранка Јотановић, Бојана Тадић и Марина Собољева су показале да има и дама које се не плаше запливати у хладним и брзим рекама.


Бранка Јотановић прва допливала до часног крста у Котор Варошу


Бранка Јотановић победник је пливања за Часни крст на реци Врбањи у Котор Варошу, које је бодрило око три хиљаде посетилаца.

Јотановићева, која је била међу 19 такмичара, добила је златни дукат који је даровала Лјерка Петровић, уметничком сликом Горана Чупића и заставама Републике Српске и Војске Српске које јој је уручио начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Јотановићева је рекла да је пливањем за Часни крст испунила своју душу вером у Бога. “Захвалила бих се свима који су организовали ову манифестацију и надам се да ће нас наредних година бити још више. Свим момцима који су учествовали честитам, јер смо ми сви заједно победници”, рекла је Јотановићева.


Фото: Срна


У Новом Граду Бојана Тадић прва допливала до часног крста на свој рођендан


Бојана Тадић данас је, на свој рођендан, прва допливала до Часног крста у реци Уни у Новом Граду. Тадићева је била једино женско међу 10 пливача који су ове године запливали у Уни на Градској плажи “Ада”. Тадићева је истакла да јој ово значи много јер јој је данас рођендан.

Начелник општине Мирослав Дрљача уручио је победници златни дукат, награду општине Нови Град. “Ово је манифестација која постаје традиција у нашем граду. На овај начин чувамо своју веру и обичаје. Дивимо се храбрости младих људи који учествују у пливању за Часни крст”, рекао је Дрљача.


(Д.Л.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације