Pčelar matičar koji ne venčava

R.MILOVIĆ

petak, 15. 11. 2019. u 22:54

Пчелар матичар који не венчава

Bogdan Novaković na pčelnjaku – Foto: R.M.

Bogdan Novaković, napustio dalekovode i sletio na košnice. U Reprocentru, godišnje proizvede i do 2.000 matica
RUDO - Do 1983. godine, Bogdan Novaković iz Rudog se kao radnik "Energoinvesta" iz Sarajeva, penjao po dalekovodima u bivšoj Jugoslavili, ali i Libiji i Nemačkoj.


- Zbog "atesta" za rad na visinama, na godišnjem odmoru u Rudom, te 1983. godine, ovdašnjim pčelarima su "rojevi" se kačili za visoka stabla, potkrovlja, koja sam ja sa lakoćom skidao. Počeo da pomažem elektromonteru Milovanu Masalu, dugogodišnjempčelaru–amateru. Dopalo mi se druženje sa pčelama. One su me "prizemnile". Neizmerno sam im zahvalan. Postao sam pčelar. Usavršavao se uz literaturu i seminare za pčelare. Specijalizovao sam se za proizvodnju "matica" u mom Reprodukcionom centru, jedinstvenom na Gornjedrinskoj regiji i šire, godišnje proizvedem do 2.000 matica, bez kojih, u košnici ne bi bilo ni jedne pčele - kaže za "Novosti" Bogdan Novaković, matičar koji ne venčava.


- Moglo bi se reći da sam "kum" ljubavnom leglu u košnici. Lep je to osećaj. Šteta je što mladi ljudi ne pokazuju želju za ozbiljnim bavljenjem pčelarstvom. Ja sam, zahvaljujući pčelama, odškolovao dve kćerke i sina. Jedna je doktor, druga profesor matematike, a sin diplomiranielektro inženjer – dodaje Bogdan.


Pročitajte još: I od pčela može lepo da se živi


Pčelnjak traži posvećenost, znanje.


- Svaštarenje, a usputno bavljenje pčelama, ne ide jedno sa drugim. Ili jesi ili nisi. Košnica je blagorodna, pa će da te nagradi. Zato ja godišnje od pčela uberem do dve tone meda. Da bi to postigao, moram i da "pečalbarim". Vozim košnice na "pašu" do Bileće i Bratunca, a koliko je to bitno, najbolje govore sva ova brojna priznanja koja sam dobio za kvalitet meda, matičnu mleč, cvetni prah, vosak - kaže Bogdan.


Bogdan Novaković pčelar – Foto: R.M.


Bogdan Novaković je dugogodišnji predsednik Udruženja pčelara iz Rudog, delegat je ispred Gornjedrinske regije u Savezu pčelara Republike Srpske, a i član pčelarskih udruženja u Višegradu, Priboju, Pljevljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije