Republika Srpska ulazi u reformu obrazovanja „Nova škola za novo doba“ i očekuje podršku Srbije

R. S.

29. 08. 2019. u 17:52

Република Српска улази у реформу образовања „Нова школа за ново доба“ и очекује подршку Србије
Premijer Srpske je istakao da će do kraja mandata Vlada RS dovesti obrazovanje u okvire kakvi treba da budu u 21. vijeku, a posebno je naglasio podršku koju Republike Srpska očekuje od Srbije na tom putu

Vlada Republike Srpske je na tematskoj sednici, održanoj u četvrtak, u Banjoj Luci razmatrala predstojeću reformu obrazovanja pod nazivom „Nova škola za novo doba“.

Premijer Srpske Radovan Višković je istakao da će do kraja mandata Vlada RS dovesti obrazovanje u okvire kakvi treba da budu u 21. vijeku, a posebno je naglasio podršku koju Republike Srpska očekuje od Srbije na tom putu.

- Oni su već odmakli u ovim pitanjima i spremni su da svoja iskustva ustupe Republici Srpskoj. Olakšaće nam sigurno – dodao je Višković

Dodao je da svi moraju biti obazrivi i kretati se u etapama.

- Važno je da smo detektovali probleme i kojim koracima ih rešavati. Formira se ekspertski tim koji će to još bolje sagledati i Vladi RS dati smernice. Ne idemo na inoviranje postojećih nastavnih planova i programa, nego kreiranje novih. Posebna pažnja biće posvećena edukaciji nastavnog osoblja, da budu sposobni da ovo što smo zamislili iznesu – rekao je Višković.

Pročitajte još - Prave se prvi koraci ka reformi obrazovanja u RS

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je kazala da se deci u školama moraju ponuditi operativna i funkcionalna znanja.

- Gledala sam danas i strukturu zaposlenih i radi se o oko deset odsto starog kadra, koji je pred penzijom. Polako i preko toga izlazimo iz sistema starog, tradicionalnog učenja i ulazimo u novo, moderno doba. Obaveza je da te nove ljude osposobimo da na najbolji način prenose znanja – rekla je Cvijanovićeva.

Kazala je i da prepoznaje viziju, te da će biti na raspolaganju Vladi RS, posebno oko teme obrazovanja, koja se uklapa i u program demografske obnove koju je pokrenuo njen kabinet.

Ministarka prosvete i kulture RS Natalije Trivić je objasnila da današnje predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje karakteriše obrazovanje zasnovano na reproduktivnom znanju, neadekvatni nastavni planovi i programi sa neodgovoarajućim udžbenicima, smanjenje broja učenika, nedovoljna povezanost sa tržištem rada i drugo.

- U narednom periodu se u fazama kreće na inoviranje nastavnih planova i programa, stvaranje udžbenika sa digitalizovanim sadržajima, izmenjen pristup saznavanja i koncepciju učenja, stimulativno okruženje, osposobljavanje kadra, unapređenje odnosa škole i porodice i slično – kazala je Trivićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

.

29.08.2019. 21:02

"детектовали", "проблема", "формира", "експертски", "тим", "иновирање", "план", "програм", "креирање", "едукацији", у само једној краткој изјави Господин Председник Владе је рекао 10 страних речи. Мислим да треба кренути од тога, подићи образованост учитеља, а и других...