Prave se prvi koraci ka reformi obrazovanja u RS

D. L.

ponedeljak, 03. 06. 2019. u 15:31

Праве се први кораци ка реформи образовања у РС

Ilustracija / Foto: AP

Na javni poziv za izbor članova stručnih timova za reformu obrazovanja Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske stiglo je više od 110 prijava

- Na javni poziv za izbor članova stručnih timova za reformu obrazovanja Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske stiglo je više od 110 prijava, a cilj je da se zajedničkim snagama otvore vrata novim iskoracima u procesu obrazovanja, rekla je resorni ministar Natalija Trivić.

Trivićeva je istakla da će reforma obrazovanja obuhvatiti reviziju i razvoj nastavnih planova i programa, uključujući i modernizaciju izvođenja nastavnog procesa i nastavnih sadržaja koji su postavljeni u programu. - Reforma obrazovanja je veliki posao u koji treba da budu uključeni svi koji mogu dati doprinos unapređenju i razvoju obrazovanja u Republici Srpskoj, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da će se prilikom izbora kandidata prijavljenih za članove stručnih timova za reformu obrazovanja bodovati radno iskustvo, obrazovanje, stručna delatnost, te učešće u nacionalnim ili međunarodnim stručnim projektima, objavljene publikacije, kao i naučni i stručni radovi, nagrade, priznanja i drugo.

Pročitajte još - Dualno obrazovanje po istom receptu

Prema njenim rečima, predviđeno je da se za stručni tim za predškolsko vaspitanje i obrazovanje bira jedan član iz reda univerzitetskog nastavnog osoblja iz oblasti pedagoških i psiholoških nauka, a dva člana iz reda vaspitača ili stručnih saradnika koji su radno iskustvo stekli u predškolskoj ustanovi.

- Timovi za osnovno vaspitanje i obrazovanje i srednje obrazovanje i vaspitanje za opšte predmete biće formirani tako što će se po jedan član birati iz reda univerzitetskog nastavnog osoblja za svaki stručni tim za određeni nastavni predmet za koji se kandidat prijavljuje i po dva člana iz reda nastavnog osoblja ili stručnih saradnika koji su radno iskustvo stekli u osnovnoj ili srednjoj školi, za oba nivoa obrazovanja, pojasnila je Trivićeva.

Ona je dodala da će se timovi za srednje obrazovanje i vaspitanje za stručne predmete formirati tako što se za svaku struku imenuje stručni tim koji čine po jedan član iz reda univerzitetskog nastavnog osoblja za svaku struku za koju se kandidat prijavljuje i po jedan član iz reda nastavnog osoblja koji su radno iskustvo stekli u srednjoj školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije