Sud BiH oslobodio je Slavka Milovanovića optužbi za zločin protiv čovečnosti u selu Rešagići i Skelani kod Srebrenice u maju 1992. godine.

Milovanović je oslobođen krivice da je kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbednosti (SJB) Skelani 8. maja 1992. godine u poslepodnevnim satima, s grupom pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, došao u selo Rešagići te učestvovao u napadu i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i deca bili primorani da izađu.

U obrazloženju presude sudsko veće je navelo da Tužilaštvo BiH nije uspelo da dokaže navode optužnice, kao ni događaje koji su se Milovanoviću stavljali na teret.

Pročitajte još - Krivične osumnjičenima za ratne zločine

- Jedino što je tužilaštvo uspelo da dokaže je činjenica da je Milovanović bio rezervni policajac, ali nije uspelo dokazati da je bio nadređeni u jedinici i kome je mogao izdavati naredbe. Saslušani svedoci su rekli da rezervni policajac ne može biti nadređeni - rekao je predsednik sudskog veća Darko Samardžić.

Izmenjenom optužnicom Milovanović se teretio da je kao rezervni policajac počinio progon bošnjačkog stanovništva iz mesta Rešagići i Skelani na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i verskoj osnovi, i to deportacijom ili prisilnim preseljenjem stanovništva sa teritorije na kojoj su zakonito boravili.