SUD BiH ODLUČIO: Slavko Milovanović oslobođen optužbe za zločin u Srebrenici

O. M.

27. 02. 2019. u 11:58

СУД БиХ ОДЛУЧИО: Славко Миловановић ослобођен оптужбе за злочин у Сребреници

Foto Sud BiH

U obrazloženju presude sudsko veće je navelo da Tužilaštvo BiH nije uspelo da dokaže navode optužnice, kao ni događaje koji su se Milovanoviću stavljali na teret

Sud BiH oslobodio je Slavka Milovanovića optužbi za zločin protiv čovečnosti u selu Rešagići i Skelani kod Srebrenice u maju 1992. godine.

Milovanović je oslobođen krivice da je kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbednosti (SJB) Skelani 8. maja 1992. godine u poslepodnevnim satima, s grupom pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, došao u selo Rešagići te učestvovao u napadu i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i deca bili primorani da izađu.

U obrazloženju presude sudsko veće je navelo da Tužilaštvo BiH nije uspelo da dokaže navode optužnice, kao ni događaje koji su se Milovanoviću stavljali na teret.

Pročitajte još - Krivične osumnjičenima za ratne zločine

- Jedino što je tužilaštvo uspelo da dokaže je činjenica da je Milovanović bio rezervni policajac, ali nije uspelo dokazati da je bio nadređeni u jedinici i kome je mogao izdavati naredbe. Saslušani svedoci su rekli da rezervni policajac ne može biti nadređeni - rekao je predsednik sudskog veća Darko Samardžić.

Izmenjenom optužnicom Milovanović se teretio da je kao rezervni policajac počinio progon bošnjačkog stanovništva iz mesta Rešagići i Skelani na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i verskoj osnovi, i to deportacijom ili prisilnim preseljenjem stanovništva sa teritorije na kojoj su zakonito boravili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije