SLUŽBENICI Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u okviru predmeta "Bosnalijek" Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podneli izveštaj o počinjenim krivičnim delima i njihovim akterima - državljaninu BiH i četiri strana državljana, kao i dve strane firme, rečeno nam je u toj agenciji.

U izveštaju se navodi postojanje sumnje da su počinili organizovani kriminal u vezi sa krivičnim delima zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Istragom je utvrđeno da je ova grupa, postupajući suprotno poslovnim interesima kompanije "Bosnalijek" DD Sarajevo, ustupila potraživanja od dve strane firme, koje su uredno ispunjavale svoje obaveze. Tako je stranim firmama, koje su zadržale za sebe najmanje 3,6 miliona maraka, zaključivanjem ugovora o ustupanju potraživanja i prikrivenim obavljanjem transakcija između više evropskih zemalja omogućeno da ostvare veliku nezakonitu korist.

Pročitajte još - SIPA U DRŽAVNOM PREDUZEĆU RS: Direktor ''Šuma'' pod istragom

U tom periodu, ova grupa je sredstva "Bosnalijeka" u višemilionskom iznosu iskoristila za kupovinu deonica "Bosnalijeka", što su prikrili obavljanjem transakcija između računa kompanija iz šest zemalja.