PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH i predsednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je, nakon sednice Narodnog hrvatskog sabora (HNS) u Mostaru, da bi do kraja februara trebao biti poznat rezultat razgovora o Izbornom zakonu BiH, te da bi tada Žan-Klod Junkeru trebalo da predaju i odgovore na Upitnik EK.

Čović je izjavio da su teme sednice bile Izmene i dopune Izbornog zakona BiH i aktuelna politička situacija u BiH.

- Cilj HNS je da osigura legitimno predstavljanje naroda na svim nivoima vlasti, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, a to znači legitiman izbor članova Predsedništva BiH i predstavnika u domovima naroda. Kada je u pitanju aktuelna politička situacije, strateški interes Hrvata je evroatlantski put BiH - kazao je Čović.

PROČITAJTE JOŠ - Čović: Krajnje vreme za unutrašnju reorganizaciju BiH

Da li su razgovori predstavnika političkih stranaka bili uspešni ili neuspešni, tvrdi Čović, znaće se do kraja meseca.

- Izbori se moraju raspisati 150 dana pre izbora, što znači da bi to trebalo da bude početak maja. Imamo tri meseca ispred sebe. Ja ću i dalje zagovarati da postoji dovoljno vremena da se dogovorimo. Videćemo koliko ćemo uspeti kada je Mostar u pitanju - istakao je Čović.

On je dodao da će se do kraja februara održati i zajednički sastanak predstavnika stranaka zbog ovog pitanja, ali da od njega ne vidi korist.


ODGOVORI

ŽAN-Klod Junker 28. februara dolazi u BiH i tada treba da predamo odgovore na Upitnik EK, ali tada ćemo znati i zajednički stav koji može dobiti parlamentarnu većinu kad je reč o Izbornom zakonu - rekao je Dragan Čović.