Najlepši događaj u ovim teškim danima: Ekipa pančevačke Hitne pomoći o neobičnom porođaju nasred mosta

S.VIDAČKOVIĆ

utorak, 07. 07. 2020. u 14:43

Најлепши догађај у овим тешким данима: Екипа панчевачке Хитне помоћи о необичном порођају насред моста

Dr Ivana Savković, vozač Mile Filipović i medicinska sestra Biljana Pašalić / Foto Portal 013

Tim medicinskih radnika iz Pančeva pomogao trudnici da nasred mosta rodi zdravu devojčicu.Medicinska sestra Biljana Pašalić: Osećaj je predivan

PORODITI ženu u automobilu, nasred krcatog mosta jedno je od naših najlepših i najneobičnijih iskustava. Kao medicinska sestra radim skoro 30 godina i bilo je svakakvih situacija, ali ovo nisam još doživela. U ovoj sumornoj situaciji i teškim danima za celo zdravstvo, ništa lepše se nije moglo desiti.

Ovako, za "Novosti" govori Biljana Pašalić, medicinska sestra pančevačke Hitne pomoći koja je u ponedeljak oko 17 časova, porodila mladu majku u vozila na Pančevačkom mostu! Dvadesetogodišnjakinja je, za svega nekoliko minuta, rodila zdravu devojčicu, a mamu i bebu je potom preuzela beogradska Hitna pomoć, koja ih je prebacila u Ginekološko-akušersku kliniku u Višegradskoj.

Biljana je u ponedeljak popodne, sa doktorkama Jelenom Belčom, Ivanom Savković i vozačem Miletom Filipovićem bila u pratnji pacijenta koji je iz Opšte bolnice u Pančevu trebalo da bude prebačen u Beograd. Na mostu se stvorila ogromna gužva, a medicinari iz grada na Tamišu nisu ni slutili šta se dešava.

- Išli smo pod rotacijom, vozili smo pacijenta - kaže, za "Novosti" Biljana Pašalić. - Na Pančevcu se stvorio čep. Naš vozač nam je rekao da zovu upomoć iz drugog automobila, jer se trudnica porađa. Izašla sam, došla do vozila u kojem je bila buduća majka i videla da je porođaj već počeo, videla se bebina glava. Kleknula sam, dala sam joj instrukcije kako da diše i sve se završilo za dva minuta i u najboljem redu. Rodila se zdrava princeza.

Iako je u prvim trenucima delovalo dramatično, što zbog toga da sa sobom nema neophodnu akušersku opremu, što zbog nesvakidašnjeg mesta na kojem je beba "odlučila" da dođe na svet, stručnost i iskustvo su nadjačali šok.

- Mlada doktorka iz saniteta nam je donela aspirator, jer u kolima Hitne pomoći nije bilo opreme za porođaj. Beba je zaplakala, a mi smo mogli da odahnemo. Doktorke i ja smo bile presrećne što je sve dobro prošlo. Ne dešava se često da mlada prvorotka tako brzo i lako donese dete na svet.

Naša sagovornica kaže da je njena ekipa još uvek pod utiskom ovog neobičnog događaja. Osećaj je poseban, predivan, ističe Biljana.

- Dani su nam teški, svi zaposleni u zdravstvu već mesecima rade dugo i naporno, i ovaj porođaj na mostu zaista nam je ulio novu motivaciju i podsetio nas zašto je naš posao jedan od najtežih, ali i najlepših na svetu.

MAMA I BEBA DOBRO

MAMU i novorođenče preuzela je beogradska Hitna pomoć, koja ih je zbrinula u GAK Višegradska. Kako nam je rekla Biljana Pašalić, čule su se sa kolegama iz prestonice koji su im rekli da su majka i beba dobro. Zdrava devojčica teška je 2.950 grama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije