Iz Studentskog grada na Sajam stiže 1.500 OBROKA: Hrana za svakog pojedinca izmerena - u gram

G. NOVAKOVIĆ

17. 04. 2020. u 18:00

Из Студентског града на Сајам стиже 1.500 ОБРОКА: Храна за сваког појединца измерена - у грам

Foto N. Skenderija

Ustanova Studentski centar "Beograd" priprema hranu za pacijente smeštene u privremenoj bolnici. U tanjiru pacijenata ukusna domaća jela poput gulaša, paprikaša, pasulja, ćufti
USLED vanrednog stanja, velika većina studenata vratila se porodicama u gradovima širom Srbije, kako bi zajedno prebrodili tešku situaciju nastalu zbog širenja virusa korona. Ipak, kuhinja Studentskog centra "Beograd" i dalje radi, i to punom parom. Ova ustanova odlučila je da pokaže solidarnost, pa je umeće u spremanju zdravih obroka trenutno preselila među pacijente smeštene u privremenu bolnicu na Sajmu. Svakog dana iz ove kuhinje u kovid-centar stigne blizu 1.500 obroka, izmerenih za svakog pojedinca - u gram.

Odluku da se na ovaj način doprinese državi u borbi protiv epidemije, nije bilo teško doneti. Vredne kuvarice najvećeg restorana u Studentskom gradu, potpuno opremljene zaštitnim maskama i rukavicama, u mantilima, raspoređene su svaka na svojoj dužnosti. Jedna je za kazanom iz kog se širi miris kvalitetnog ručka, dok druge spremaju salate, a zatim pakuju porcije. Uvežbano. Timski.

- Meni je napravljen prema zahtevima Vojske Republike Srbije i zadovoljava sve nutritivne vrednosti - kažu iz Ustanove SC "Beograd". - Prosečna nutritivna vrednost jednog dnevnog obroka, sa užinom je 3.250 kalorija. Ovde nije reč o spremanju obroka za klasične bolničke pacijente, pošto se u privremenoj bolnici nalaze građani sa lakšom kliničkom slikom, koji u većini situacija čekaju na otpust.

Na meniju bi možda pozavideli mnogi prestonički restorani. Pileći batak sa rižotom, pasulj sa kobasicom, juneći gulaš i testenina, grašak sa junećim mesom, pileći batak sa krompir pireom, juneći krompir--paprikaš, sladak kupus sa junećim mesom, ćufte u paradajz-sosu, špageti bolonjez... Sve ovo stiže na Sajam, tri puta dnevno. Tačno na vreme - u 7.30, 13.00, i 17.30. A dozvoljeni su i specifični zahtevi.

- Pokušavamo da se prilagodimo zahtevima nadležnih osoba iz Vojske, koja nam iskazuju potrebe pacijenata, ukoliko su realni. Do sada se izlazilo u susret vegetarijancima i pacijentima koji insistiraju na posnom meniju. Za praznike kao što je Veliki petak, spremamo posni meni za sve koji tako žele - ističu iz Studentskog centra.

Budući da se broj pacijenata u privremenoj bolnici menja iz dana u dan i, nažalost je sve veći, potrebe se dnevno usaglašavaju. Zasada, priprema se oko 500 porcija po obroku. I sve se radi po posebnom protokolu, koji se nalaže u ovako specifičnoj i svima do sada nepoznatoj situaciji.

- Primenjuju se sve potrebne zaštitne mere, po preporuci Kriznog štaba Vlade Republike Srbije - objašnjavaju nadležni. - Prilikom pripreme hrane poštuju se sva pravila i programi dobre higijenske prakse.

Kako priznaju iz Ustanove SC "Beograd", ovakav model isporuke hrane potpuno je nov za njih, iako imaju iskustvo u spremanju obroka za studente dugo gotovo pola veka. Prvi put se bave jednom vrstom mobilnog ugostiteljstva. Ipak, ističu nadležni, u vakvoj situaciji teškoj za svakog pojedinca, svaki sistem treba da se preispita, da se uoče njegove slabosti i jake strane.

- Lepo je primetiti da se kod najvećeg broja zaposlenih i studenata budi solidarnost, razumevanje, želja da se uključe i pomognu. Pokušavamo da i u uslovima socijalne distance afirmišemo duh zajedništva, humanosti i sabornosti, koji je svojstven našem narodu u teškim okolnostima. Naše kuvarice, spremačice, vozači, domari... imaju poverenje u državu i u preduzeće u kome rade i zato verujemo da dobro radimo naš posao, da je hrana koju isporučimo ukusna i bezbedna - zaključuju u Studentskom centru "Beograd".

SPREMAJU I ZA KINEZE

USTANOVA SC "Beograd", osim na Sajam, hranu isporučuje i na lokacije gde su smešteni zdravstveni radnici iz unutrašnjosti, koji su na dežurstvima u kovid-bolnicama. Takođe, adrese su i one na kojima su smešteni eksperti iz Kine.
- Kinezi su uglavnom na terenu i u velikim obavezama, pa je njihova ishrana bazirana na lanč-paketima, od kojih je pola vegetarijanska - kažu iz Ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije