Goran umesto prodajom bubrega, ŠTRAJKOM GLAĐU traži rešenje za dug: Iz EPS potražuju više od dva i po miliona

J. STOJKOVIĆ

28. 02. 2020. u 09:27

Горан уместо продајом бубрега, ШТРАЈКОМ ГЛАЂУ тражи решење за дуг: Из ЕПС потражују више од два и по милиона

Goran Mišić Foto J. Stojković

Ne nazire se rasplet za vranjanca koji prodaje bubreg da bi platio struju

VRANjANAC Goran Mišić, koji je oglasio da prodaje bubreg da bi izmirio dug za struju, jer ne može da podnese da mu deca žive u mraku, kaže da mu stiže podrška iz cele Srbije, ali ne i konkretno rešenje. Zato je rešio da započne štrajk glađu. Iz Elektroprivrede, međutim, tvrde da je Mišić osim nagomilanog duga, i krao struju, što je, kako kažu, krivično delo.

- Iskrena ispovest i potez koji sam preduzeo iz očaja, mnoge je dirnuo - rekao je Mišić za "Novosti". - Javljaju se, pitaju kako smo i govore da je to nepravda. Neki su mi predočili i da je prodaja bubrega krivično delo. Znam to, ali bih za decu dao život, a ne bubreg. Zbog toga sam sve bliže odluci da započnem štrajk glađu.

Kaže i da ne može više da podnese da mu se žena i deca muče u mraku, a on je pošteno zaradio plate koje mu bivša firma duguje.

- Nisam bezobrazan i bahat, samo sam očajan - govori Mišić. - Verovao sam da će mi bivša firma, koja je otišla u stečaj, a duguje mi više od 40 zarada, sve to isplatiti. Odmah bih isplatio dug za struju, za koji verujem da je kamata veća od samog iznosa dugovanja.

Ne skriva Mišić da se nada da će neko uslišiti njegove molbe i pomoći mu da dug izmiri bar na rate, ako ne drugačije.

- Rečeno mi je u Elektrodistribuciji da dug mora biti izmiren u celini kako bi nam ponovo uključili struju, a sa jednom platom od tridesetak hiljada, koju prima supruga, mogu samo da sanjam da ću dug platiti odjednom - kaže Mišić. - Nisam odustao od prodaje bubrega, ali ću gladovati da bih skrenuo pažnju na svoju bezizlaznu situaciju.


Porodična kuća Mišića


PROČITAJTE JOŠ: Goran prodaje bubreg zbog duga za struju: Očajnički korak Vranjanca


Pre nekoliko dana, Goran Mišić je objavio na "Fejsbuku" da "daje" bubreg onome ko može da mu pomogne da izmiri dug za struju. Iz Elektrodistribucije su izrazili žaljenje zbog teškog stanja porodice Mišić, ali su nam u odgovoru predočili da je Mišić "krao struju", te da se zakon mora poštovati.

- Mišić je pored nagomilanog duga za električnu energiju, zbog kojeg je tužen, otkriven i u neovlašćenom korišćenju - navodi se u odgovoru EPS. - Prema raspoloživim podacima, Mišić od jula 2013. godine nije platio nijedan račun, a prema visini računa u zimskim mesecima koji premašuju 20.000 dinara očigledno je i da se greje na električnu energiju. Za snabdevanje električnom energijom od jula 2013. do januara 2020. godine Mišić EPS duguje 924.818,51 dinar uključujući iznos za koji je tužen. Osim toga, dug "EPS Distribuciji" za električnu energiju isporučenu do juna 2013. iznosi 1,67 miliona dinara.


EPS: NEMA RATA

JAVNO preduzeće "Elektroprivreda Srbije", u koordinaciji sa Vladom Srbije, omogućavalo je kupcima električne energije reprogram dugovanja i plaćanje na rate u više navrata, ali ta opcija više ne postoji. Podsećamo i da je krađa električne energije krivično delo i da je EPS u obavezi da se isto odnosi prema svim kupcima - navodi se u odgovoru ovog preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Сурутка

28.02.2020. 10:12

Рачуни морају да се плате као што се све плаћа на свету.Могао је много раније да оде у ЕПС и да затражи репрограм дуга,сигуран сам да би му изашли у сусрет али да не паметујем ко зна каква их мука мучи..Него,зашто се не крене од свих нелегалних потрошача који црпе струју из семафора,бандера,шахта и сл. ?

Miki

28.02.2020. 22:31

@Сурутка - I treba da plati ! Dobro poznate face ! Sad igraju na kartu sažaljenja! Ne naredite na trikove ! Glumci su to !!!

nikanor

28.02.2020. 10:28

Ako ja mogu da plaćam struju svakog meseca može i on. Duguje mu firma 40 nezarađenih plata? Pa šta je radio tih 40 meseci? Od čega je živeo? Sedeo kad kuće i čekao?

Pp

28.02.2020. 12:53

Moja majka koja ima 72 godine i penzionerka je, ne mora da radi, ali ipak uvek vrlo lako nadje neki posao da zaradi dodatno, za toliko je sposobna. I ovaj gospodin je mogao da radi svo to vreme a ke da lezi i čeka da mu drzava ili mi porezni obaveznici plaćamo račune. Mogao je da radi fizičke poslove, da bere maline, papriku, kupi krompir, kopa, cepa drva...

Ja

28.02.2020. 13:12

Neinformisanost ljude kosta mnogo. Na stranu to da li se nelegalno prikljucivao (to je problem druge vrste) ali potrazivanja javnih preduzeca od fizickih lica zastarevaju nakon godinu dana, po cl 378 ZOO. Dovoljno je da se tuzeni pozove na zastarelost, i sva dugovanja starija od godinu dana, ukljucujuci i kamate, zastarevaju. EPS ih moze voditi kao potrazivanje odredjeno vreme ali ih mora kad tad otpisati. Verujem da bi znacajno manju cifru mogao platiti i da bi mu struja morala biti ukljucena.

Srbija

28.02.2020. 13:16

Eto to je tako kad ostanes u Srbiji da zivis i ne odes negse u inostranstvu. Nema leba u Srbiji, samo racuni, PDV na PDV to na kamatu pa onda na to PDV sa akcizom i sve to porez sa naravno zateznom kamatom. To je odprilike ideja nasih politicara koji ionako ne rade za Srbiju. Obzirom da od takve drzave nema zive od prodaje Rudnika zlata u Boru Komercijalne banke i ama bas svih resura u Srbiji. Mediji ih podrzavaju do totalnog samounistenja Srbije

за почетак

28.02.2020. 13:23

А ко ће одговарати из Електродистрибуције зато што му није искључена струја после 3 месеца неплаћања?

Leštanac

28.02.2020. 13:32

Uopšte ne opravdavam ovog potrošaća. Šta je čekao da se toliko nagomilaju dugovi? Očito da i u distribuciji ima nekog ko ga je štitio i nije dosada isključen sa mreže.

Vla

28.02.2020. 21:48

@Leštanac - Jesi li nepismen, iskljucen je odavno ali se ukljucivao sam jer ima decu a ne prima platu, sto ne jure direktore firme gde je radio, njima treba iskljuciti struju, da bog da vas isto zadesi, sve vas koji napadate coveka, da ne dobijete 40 mjeseci plate

Leštanac

02.03.2020. 20:51

@Leštanac - "Vla"! A što nije otišao negde nešto da radi, bere jabuke, trešnje ili bilo koje drugo voće ili da cepa drva? Jok pravio decu i sada krade struju, a mi obični gradjani da plaćamo njegov nerad i šerećenje. Ej, na fejsu objavio da će da preoda bubreg. Ma idi begaj.Lenčuga.

rista

28.02.2020. 13:40

dug za električnu energiju zastareva nakon jedne godine, dakle, sav dug koji imate a koji nije utužen je zastario. dalje, kamate može da obračunava samo sud i to od dana utuženja, nikakvu kamatu ne može da vam obračuna EPS verujem da dugovi od pre 2013 kao i posle iste godine su zastareli jer tada EPS nije redovno utuživao dužnike, tako da kad se sve navedeno uzme u obzir dug će vam biti daleko manji

Srbiji i narodu

28.02.2020. 19:30

trebaju PROSVETITELJI! Ajmo elito školovana, pomozite napaćenom i nepismenom Srblju. A da, ne možete, radite za strane NVO!

Denis

28.02.2020. 20:27

Kako volim ovakve komentare, struja mora da se placa, ovo mora ono mora. Sa vasih pozicija je sve jednostavno. No ima i drugie strane. Umesto jedni drugima da pomazemo umesto da se zapitkujemo i komentarisemo tako nesto. Zato nam i ide tako. Razumem coveka, jer ova država nema sluha ni za sta. Odnosno samo da otima od malih, a prema estradnim umetnicima i kriminalcima nema nikakvih naplata... I vama sa takvim komentarima je uredu...

ipos

28.02.2020. 22:28

Zanima me, kako je jedna velika estradna zvezda mogla da (takodje) krade struju za kucu na Zlatiboru, i grejanje tamosnjeg bazena, i da joj se isposluje dogovor, gde je platila trecinu racuna, i to na rate?