VRANjANAC Goran Mišić, koji je oglasio da prodaje bubreg da bi izmirio dug za struju, jer ne može da podnese da mu deca žive u mraku, kaže da mu stiže podrška iz cele Srbije, ali ne i konkretno rešenje. Zato je rešio da započne štrajk glađu. Iz Elektroprivrede, međutim, tvrde da je Mišić osim nagomilanog duga, i krao struju, što je, kako kažu, krivično delo.

- Iskrena ispovest i potez koji sam preduzeo iz očaja, mnoge je dirnuo - rekao je Mišić za "Novosti". - Javljaju se, pitaju kako smo i govore da je to nepravda. Neki su mi predočili i da je prodaja bubrega krivično delo. Znam to, ali bih za decu dao život, a ne bubreg. Zbog toga sam sve bliže odluci da započnem štrajk glađu.

Kaže i da ne može više da podnese da mu se žena i deca muče u mraku, a on je pošteno zaradio plate koje mu bivša firma duguje.

- Nisam bezobrazan i bahat, samo sam očajan - govori Mišić. - Verovao sam da će mi bivša firma, koja je otišla u stečaj, a duguje mi više od 40 zarada, sve to isplatiti. Odmah bih isplatio dug za struju, za koji verujem da je kamata veća od samog iznosa dugovanja.

Ne skriva Mišić da se nada da će neko uslišiti njegove molbe i pomoći mu da dug izmiri bar na rate, ako ne drugačije.

- Rečeno mi je u Elektrodistribuciji da dug mora biti izmiren u celini kako bi nam ponovo uključili struju, a sa jednom platom od tridesetak hiljada, koju prima supruga, mogu samo da sanjam da ću dug platiti odjednom - kaže Mišić. - Nisam odustao od prodaje bubrega, ali ću gladovati da bih skrenuo pažnju na svoju bezizlaznu situaciju.


Porodična kuća Mišića


PROČITAJTE JOŠ: Goran prodaje bubreg zbog duga za struju: Očajnički korak Vranjanca


Pre nekoliko dana, Goran Mišić je objavio na "Fejsbuku" da "daje" bubreg onome ko može da mu pomogne da izmiri dug za struju. Iz Elektrodistribucije su izrazili žaljenje zbog teškog stanja porodice Mišić, ali su nam u odgovoru predočili da je Mišić "krao struju", te da se zakon mora poštovati.

- Mišić je pored nagomilanog duga za električnu energiju, zbog kojeg je tužen, otkriven i u neovlašćenom korišćenju - navodi se u odgovoru EPS. - Prema raspoloživim podacima, Mišić od jula 2013. godine nije platio nijedan račun, a prema visini računa u zimskim mesecima koji premašuju 20.000 dinara očigledno je i da se greje na električnu energiju. Za snabdevanje električnom energijom od jula 2013. do januara 2020. godine Mišić EPS duguje 924.818,51 dinar uključujući iznos za koji je tužen. Osim toga, dug "EPS Distribuciji" za električnu energiju isporučenu do juna 2013. iznosi 1,67 miliona dinara.


EPS: NEMA RATA

JAVNO preduzeće "Elektroprivreda Srbije", u koordinaciji sa Vladom Srbije, omogućavalo je kupcima električne energije reprogram dugovanja i plaćanje na rate u više navrata, ali ta opcija više ne postoji. Podsećamo i da je krađa električne energije krivično delo i da je EPS u obavezi da se isto odnosi prema svim kupcima - navodi se u odgovoru ovog preduzeća.