CENTRALNA svečanost proslave Dana državnosti Republike Srbije u Kanadi biće održana na Trgu Nikole Tesle, kod spomenika srpskom geniju i svetskom naučniku u gradu Nijagara Fols. Organizatori proslave su Ambasada Republike Srbije i kabinet gradonačelnika ovog grada. Kako je najavljeno, biće to spektakularna svečanost, jer će 15. februara Nijagarini vodopadi, prekoputa Trga Nikole Tesle, biti osvetljeni bojama srpske trobojke.

Ideja da se slapovi Nijagarinih vodopada osvetle crvenim, plavim i belim reflektorima potekla je od srpskog ambasadora Mihaila Papazoglua, koji je krajem prošle godine to predložio gradonačelniku Džimu Diodatiju, sa čime se on odmah složio. Oni će svetleti tog dana od 16 sati, kada počinje svečanost, po 15 minuta svaki sat. Ovo je prvo takvo odavanje priznanja jednoj stranoj državi i njenom narodu u Kanadi, saznali smo u našoj ambasadi u Otavi.

Proslava će početi intoniranjem himni Kanade i Srbije, a zatim će biti nastavljena govorima zvaničnika i predstavnika dveju zemalja. Čitavo vreme će se paliti svetlo na kanadskoj strani u bojama srpske zastave, koje će obojiti Nijagarine vodopade na američkoj strani reke.

PROČITAJTE JOŠ - Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave na Dan državnosti

Na području Nijagare i Južnog Ontarija živi oko 50.000 Srba. Očekuje se da na proslavi bude oko hiljadu gostiju i posetilaca, kako Srba, tako i Kanađana.

- Ovo je naša najvažnija nacionalna svečanost, ali i događaj koji zvanična Kanada podržava, jer Kanađani uvažavaju dela Nikole Tesle i sam srpski narod. Nikola Tesla je na Nijagarinim vodopadima ostvario deo svojih genijalnih ideja o električnnoj energiji. Na Nijagari je izgrađena 1892. godine njegova prva centrala, a grad Hamilton je prvi dobio Teslinu struju. Kanađani to ne žele da zaborave - rekao nam je dr Rajko Radojević, član Srpske nacionalne akademije u Kanadi.


Park i spomenik Nikoli Tesli prekoputa Nijagarinih vodopada

Deo prometne ulice u Hamiltonu preimenovan je u Bulevar Nikole Tesle, čime je prvi put u istoriji Kanade jedan veliki bulevar imenovan po tom velikom srpskom i svetskom naučniku. Nakon odluke gradskog veća Hamiltona, donete 14. oktobra 2015. godine, članovi korporacije "Nikola Tesla" organizovali su dobrotvorne manifestacije i sponzore u Kanadi i širom sveta. Tako je sakupljeno 180.000 dolara, 30.000 više od potrebnih 150.000 za troškove izrade saobraćajne signalizacije, odnosno oznaka i putokaza za Teslin bulevar.


Srbi na Bulevaru Nikole Tesle u Hamiltonu

Sam grad Nijagara Fols posebno neguje sećanje na Nikolu Teslu i Srbe. U gradu postoji osnovna škola koja nosi ime srpskog genija i koja proslavlja njegov rođendan kao Dan Nikole Tesle. Veliki spomenik naučniku, koji je postavljen tako da gleda na Nijagaru, projektovao je bivši gradonačelnik, a otkriven je 2006. godine. Lane je prostor oko njega preimenovan u trg, a u planu je da čitava gradska zona na obali Nijagare dobije novi naziv - Park Nikole Tesle.

ŠKOLA, MUZEJ, ULICE U planu je da ime našeg genija Nikole Tesle ponese još jedna škola u Južnom Ontariju, zatim Tehnički muzej u Kalgariju i tri ulice - u Otavi, Kalgariju i Vankuveru.

- Na samoj obali sa kanadske strane nalazi se i srpska kula, ili Skajlon toranj, čiji je vlasnik Đorđe Jerić, potomak Srbina iz Slavonije, i s njega se pruža divan pogled na Nijagarine vodopade - pojašnjava dr Radojević.

Srbija i Kanada imaju dobre političke i diplomatske odnose već sedam i po decenija. Bili smo rame uz rame kao saveznici u oba svetska rata, na pravoj strani istorije. Kanada je tokom Velikog rata bila prva zemlja iz koje su severnoamerički, srpski dobrovoljci krenuli u solunski boj i oslobađanje Srbije. Obeležavajući sto godina od Prvog svetskog rata, naša ambasada je sa kanadskim zvaničnicima otkrila tri spomen-ploče uzajamne zahvalnosti.


Ambasador Papazoglu tokom bratimljenja Nijagare i Kraljeva

Prva ploča zahvalnosti je podignuta 2018. u znak sećanja na Srbina koji je bio prva žrtva Velikog rata i Kanađanina koji je bio poslednja žrtva Prvog svetskog rata. Drugu ploču zahvalnosti podigla je gradonačelnica Montreala 2018. u znak sećanja na postojanje Počasnog konzulata Srbije 1918. u ovom gradu, dok je treća ploča zahvalnosti postavljena u Otavi, u znak sećanja na zasluge Kanadskog medicinskog korpusa u Prvom svetskom ratu u Srbiji - kazali su nam u našoj ambasadi u Otavi.


Zahvalnost počasnom konzulatu u Montrealu

TESLIN DAN KAO DRŽAVNI PRAZNIK

ZAHVALjUJUĆI aktivnostima srpske zajednice i odličnoj saradnji sa Kanađanima, naša kolonija u ovoj zemlji, koja broji oko 175.000 ljudi, jedna je od najbolje organizovanih u rasejanju. Srbi su vlastima Kanade predložili i da se 10. jul proglasi za kanadski državni praznik - Dan Nikole Tesle. U međuvremenu će se u čitavoj Kanadi 15. februara i dalje proslavljati Dan državnosti Republike Srbije.