Dvorac Obrenovića u Takovu niče iz pepela: Država odvojila novac za izgradnju objekta u milanovačkom kraju

Milorad BOŠNjAK

13. 01. 2020. u 12:30

Дворац Обреновића у Такову ниче из пепела: Држава одвојила новац за изградњу објекта у милановачком крају

Razglednica sa slikom takovskog dvorca posvećenog kralju Aleksandru Obrenoviću

Novo zdanje biće replika bivšeg, zapaljenog 1917, a potpuno razgrađenog 1945.

INVESTICIONIM planom "Srbija 2025" u sekciji Turizam, Republika Srbija je odvojila novac za izgradnju novog dvorca Obrenovića u istorijskom Takovu! - potvrdio je Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac, u čijem sastavu je i Takovo.

Kovačević se u ovoj potvrdi poziva na izjavu predsednika Aleksandra Vučića. Računa se da će gradnja dvorca koštati oko pet miliona evra.

- Predstavljajući investicioni plan, predsednik Vučić je naveo da su odvojena sredstva i za gradnju replike dvorca Obrenovića u Takovu. Imamo idejna rešenja, sada ubrzano počinjemo izradu projektne dokumentacije. Nadam se da ćemo ove godine iskopati prvi ašov u izgradnji dvorca. To je veoma značajno za našu opštinu, zbog ogromnog istorijskog i kulturnog nasleđa Obrenovića, kojima se i na ovaj način odužujemo. Biće dvorac značajan za razvoj turizma, kao jedan od novih sadržaja za turističku ponudu Rudničko-takovskog kraja. Budući da su nam sredstva za to namenjena i da ćemo ih zaista dobiti, nastojaćemo da u rekordnom vremenu izgradimo dvorac - najavio je Kovačević.

Jedino je i moguća gradnja potpuno novog dvorca, kao replike izvornog, zato što od ovog više ne postoji ni kamen na kamenu! Osim nekadašnje, sada ruševne zgradice za poslugu, nedaleko od mesta gde se nalazio dvorac. Taj je zapaljen 1917. a njegovi zidovi su, do poslednje cigle, razgrađeni 1945. i sav taj materijal je ugrađivan u državna zdanja, koja su tada bila građena. Samo pomenuta zgradica za poslugu nije razrušena. Još šezdesetih godina prošlog veka, služila je kao ambulanta.

Gradnju replike dvorca Obrenovića u Takovu, na mestu nekadašnjeg, najavio je još 2017. predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, prilikom posete Gornjem Milanovcu.

Originalni dvorac kraljevskog para Aleksandra Prvog Obrenovića i kraljice Drage nalazio se na ivici predela zvanog Kraljeve livade, iznad čuvenog Takovskog grma i Spomen-kompleksa Drugom srpskom ustanku. Na mestu dvorskog kompleksa odavno su livade kosanice, svojine više vlasnika, koje će biti eksproprisane, uz novčanu nadoknadu.

Pomoćna zgradica dvorca, kasnija ambulanta, sada ruina Foto M. Bošnjak

Istinita priča o gradnji takovskog dvorca vrlo je mučna, intrigantna, kao i sudbina mnogih seljaka, koji su u njoj učestvovali pod prisilom.

PROČITAJTE JOŠ: Susret sa istorijom: Kada će Crna Gora vratiti ikonu Bogorodice na Dedinje

- Tadašnji načelnik okruga, Šurdilović, isposlovao je izgradnju tog dvorca, i to u Takovu odakle je Miloš Obrenović poveo Drugi srpski ustanak, da bi se dodvorio kralju Aleksandru i vlastima u Beogradu. Strogom naredbom, stotine meštana Takova i okolnih sela morale su besplatno učestvovati u gradnji dvorca. Svojim fizičkim radom, volovskim zapregama... Narod pamti, da je to bio pravi kuluk za seljake, bez obzira na to što su oni većinom, kako se pripovedalo, voleli dinastiju Obrenović - kazao nam je kustos Radoš Gačić, istoričar umetnosti u Kulturnom centru u Gornjem Milanovcu.


Zla sudbina nije dala kraljevskom paru da uživa u takovskom dvorcu, koji je za njega trebalo da bude letnjikovac. Kralj Aleksandar i kraljica Draga boravili su u njemu samo jednom! I to, na proputovanju iz Gornje Dobrinje, rodnog mesta Miloša Obrenovića (tamo se po ocu prezivao Teodorović) prema Milanovcu i dalje, ka Beogradu. Postoje dve verzije o tom njihovom boravku u dvorcu. Prva, verovatnija: da su u njemu prespavali jednu jedinu noć pa ujutro otišli u Beograd. Druga, da u njemu nisu proveli ni tu noć, već ga napustili posle kraćeg obilaska. Bilo je to krajem leta 1902. Sledeće godine, 29. maja, kraljevski par je svirepo ubijen u Majskom prevratu, kojim je dinastija Obrenović svrgnuta sa vlasti. Od tada, takovski dvorac sračunato pada u zaborav, kao i postignuća Obrenovića za Srbiju.

Deo predela zvanog Kraljeve livade, kod čuvenog Takovskog grma

PLANOVI

NEKADAŠNjI takovski dvorac je građen po planovima arhitekata iz Beča. Osnovano se smatra, da su ti planovi još sačuvani u arhivima nadležnih ustanova u Beogradu?!

PALEŽ 1917.

Mnogo je verzija o tome kako i zašto je takovski dvorac zapaljen. Sve one se slažu samo u jednom: da se to desilo ratne 1917. Po jednim tumačenjima, "palež su naredili Karađorđevići", po drugim su ga "organizovali masoni, slobodni zidari, iako su i pojedini Obrenovići pripadali tom tajnom bratstvu". Neki tvrde da su ga "zapalili kulučari koji su ga gradili, iz osvete za svoju muku". I tako redom...

"Novosti" su kasnih devedesetih godina na čitavoj strani objavile ispovest tada još živog, vrlo promućurnog starca Milete Damljanovića, koji se živo sećao te paljevine, jer ju je posmatrao!

- Iz dvorca su, pre paleža, raznesene sve vredne stvari, kojih još sada ima po kućama u okolnim mestima, razmontirani su i podovi... Kao da gledam: te 1917. bio sam momče, mnogo nas je čuvalo stoku na livadama oko dvorca, a namerno su ga zapalili obesni čobani! Bez ikakve veze sa bilo kojom politikom, organizacijom - svedočio nam je tada Damljanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Бата Коле

19.01.2020. 18:58

Свака част и срећна вам намера што се тиче градње двора Обреновића, али, немојте да заборавите да су они, као и Карађорђевићи, само привремени чувари царског трона и престола Немањића.Немањићке Србије не смемо никада да се одрекнемо, то запамтите, ако смо ради да опстанемо, а јесмо.

Ojačavanje suvereniteta

20.01.2020. 21:03

Da bi se ojačao suverenitet Srbije u Evropi, neophodno je obnoviti sećanja na sve Karađorđeviće, pogotovo na Vožda Karađorđa, njegovog sina Kneza Aleksandra i unuka Kralja Petra, kao i da Srbija postane Parlamentarna Kraljevina, po uzoru na skandinavske kraljevine.