NERASKIDIVA veza između Srba i pop-rok kulture definitivno je rakija! Domaća ljuta, našla je put do Amerike, jer se u nju zaljubio i basista grupe "Fejt nou mor" Bili Gould. Kroz brend "Yebiga" u njoj uživaju već nekoliko godina i Amerikanci! Malo je, ipak, poznato da ta rakija nastaje u Srbiji, na Goču, u destileriji "Zlatni tok", našeg vrhunskog stručnjaka za rakiju Ivana Uroševića.

Proizvodnjom rakije, porodica Urošević bavi se više od pola veka, mnogo pre saradnje sa čuvenim američkim basistom. Decenijama peku samo najkvalitetniju šljivovicu. Sirovine su iz sopstvenih zasada, a iz godine u godinu postaju sve snažniji.

- Saradnja sa Bilijem počela je pre dve i po godine na festivalu rakije u Beogradu, kada je on bio u potrazi za partnerom, koji bi mogao da odgovori po kvalitetu zahtevnom američkom tržištu - počinje priču Ivan Urošević. - I dok su drugi proizvođači odreagovali pozitivno na njegovu zamisao, naš suštinski odgovor je bio negativan. Plan je bilo potrebno korigovati, jer je metodologija proizvodnje destilata za američko tržište bitno drugačija. Ovde je problem sa metil-alkoholom, koji je prirodni sastojak voćnih rakija. Donja granica po evropskoj regulativi odgovara gornjoj u Americi. Ipak, posle svih dogovora, danas je ova saradnja više nego uspešna.

Pročitajte još - Srpska šljivovica za Amerikance

Kako nam je ispričao Urošević, rakija "Yebiga" proizvodi se od domaće sorte čačanske rodne, a onda destilat stoji 18 meseci u hrastovoj buradi. Ovde su izražene voćne i cvetne note, koje ispunjavaju meki tanini hrasta.

- "Yebiga" je prvi predstavnik srpske domaće rakije koji je predstavljen američkom tržištu - rekao nam je Urošević. - Tako je naša destilerija, uz "Yebiga", zajedno u segmentu stručnosti i tehnologije proizvodnje. Mi smo zaduženi samo za njen vrhunski kvalitet i kvantitet.

Ipak, da nije destilerije "Tok", teško da bi se uživalo u odličnoj prepečenici u SAD. Jer oni su ti koji proizvode vrhunsku, staru, šljivovu prepečenicu i to u ograničenim količinama.

- Naša rakija namenjena je onima koji znaju da prepoznaju kvalitet i namenjena je veoma uskoj ciljnoj grupi - govori nam Urošević. - A, ono što je zajedničko našoj i Bilijevoj rakiji jesu domaće šljive i vrhunski kvalitet.

Rakija našla kupce u SAD

Kao i svaki posao koji se dobro radi, i ovaj je nastao iz ljubavi. Priča o destileriji "Tok" rođena je mnogo pre njenog zvaničnog osnivanja. I to, kako nam je ispričao Ivan Urošević, u mislima njegovog oca Veroljuba.

- Sve je rođeno u selu Brezna, na planini Goč, iznad Kraljeva - nastavlja Ivan. - Na imanju mog pradede Dimitrija, otac je učio da peče rakiju. Posle više od 20 godina, kao inženjer tehnologije jakih alkoholnih pića, otac Veroljub se vratio na svoju dedovinu i posadio svoj prvi zasad autohtone sorte šljiva. Ovu, porodičnu, tradiciju nastavili smo brat Jovan i ja. Destilerija "Tok" proizvodi isključivo rakije od šljive, koje pored francuskog konjaka predstavljaju vrhunac tehnologije jakih alkoholnih pića.

Pročitajte još - Iz Australije naručili 20.000 litara: Srbina dunjevača najbolja na Zapadnom Balkanu

Prema rečima Uroševića, da bi se postigao vrhunski kvalitet finalnog proizvoda, potrebna je i vrhunska sirovina. To znači da jedini sastojak njihove rakije jesu plodovi autohtonih sorti šljiva crvena ranka, požegača, trnovača, ali i sorte kombinovanih svojstava čačanske rodne i čačanske lepotice. Sve voće koje se koristi je njihovo.

- Sama ideja da rakija bude samo za odabrane jeste ta što je našem tržištu potreban premijum proizvod, koji je u potpunosti proizveden i odležao na onaj način kako je i deklarisan - objašnjava nam Urošević, koji je do prošle godine bio asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, na predmetu jaka alkoholna pića. - S obzirom na to da iza ovakvog proizvoda stoji porodica, koja je u struci u samom vrhu, mislim da je i naša obaveza da pravimo ovakvu vrstu rakije.

Ivan Urošević

LjUBAV NA PRVI GUTLjAJ

LjUBAV prema srpskoj rakiji basiste grupe "Fejt nou mor" Bilija Goulda, datira još iz devedesetih godina, kada je u bekstejdžu na koncertu u Mađarskoj probao ovaj "lekoviti" napitak. Do tada ništa nije znao o našoj zemlji.

Onda je počeo sa turneja po Balkanu da nosi kući u Kaliforniju rakiju, pa čak i da traži da mu je donesu, ukoliko neko dolazi u SAD. Tako je jedna velika ljubav prerasla u biznis i promociju srpske šljivovice u Americi.

"ZLATNA" BURAD

SPECIFIČNA aroma ove rakije krije se i u buradima gde ona "spava". Za odležavanje i negovanje destilata koriste se burad napravljena od stoletnih stabala hrasta kitnjaka, koji raste na planini Goč. Već pola veka, burad se izrađuje u istoj pinterskoj radionici.

- U ovoj fazi proizvodnog procesa, hrast koji sa sobom donosi i jedinstveni mikroklimat planine značajan je zbog formiranja karaktera šljivovih prepečenica - ističe Urošević. - To nas izdvaja i čini jedinstvenim na rakijskoj sceni Balkana.