Iz Australije naručili 20.000 litara: Srbina dunjevača najbolja na Zapadnom Balkanu

Z. GLIGORIJEVIĆ

21. 12. 2019. u 08:31

Из Аустралије наручили 20.000 литара: Србина дуњевача најбоља на Западном Балкану

Domaćin sa plodovima iz svog voćnjaka

Voćna rakija Srbe Josijevića iz Jagodine najbolja na čitavom Zapadnom Balkanu. Posle degustacije, iz Australije naručili čak 20 tona

IAKO je dunjevača Srbe Josijevića iz Jagodine još u, kako kaže ovaj domaćin, probnoj proizvodnji, pa je konzumiraju samo njegovi prijatelji, njegov nastup na Velesajmu u Zagrebu nije prošao nezapaženo. Naprotiv, u konkurenciji 120 uzoraka rakija i likera s teritorije čitavog zapadnog Balkana, "Dunja institucija" iz grada pod Belicom je zaslužila Veliku zlatnu medalju i proglašena je za - najkvalitetniju!

- Dunjevaču proizvodim tek sedam godina, a žiri je činilo 20 stručnjaka iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva i Beograda. Istine radi, među voćnim rakijama su nagrađene još dve poreklom iz Srbije - ponosan je Josijević, i ne zaboravlja da pomene tehnologa Milana Vukovića.

Inače, "odlikovana" rakija iz Jagodine je, zahvaljujući Srbinim već pominjanim prijateljima, stigla čak do Buenos Ajresa, Kejptauna, Tokija, Hongkonga, Moskve, Melburna... pa raste tražnja iz svih delova sveta. Uzorak je, saznajemo, poslao i u Australiju, odakle su mu odmah naručili kontingent od 20 tona!


PROČITAJTE JOŠ - “Prava domaća“ i dalje u sivoj zoni: Država pokušava da uvede red u proizvodnju i prodaju rakije


- Nažalost, još nisam u stanju da proizvedem toliku količinu, jer ne želim da se širim nauštrb kvaliteta. Ali, ne odustajem od namere da, čim bude okončan postupak registracije, dunjevaču plasiram na svetsko tržište. Po interesovanju, trenutno prednjače potencijalne mušterije iz Rusije i iz zapadnoevropskih zemalja - objašnjava Josijević koji rakiju peče od autohtone sorte koju gaji na dva i po hektara.


Sa nagradom i uzorcima

Lane je ubrao 50.000 kilograma dunje i proizveo oko 4.000 litara rakije, a ove godine je posed proširio za još hektar i po. Jer, njegov voćnjak o kojem brine agronom Milorad Stevanović je i svojevrsno ogledno dobro koje su dosad posetili i stručnjaci iz Albanije i Crne Gore, ne bi li saznali koje se agrotehničke mere primenjuju, pa njegove dunje ne napada čak ni veoma rasprostranjena bakterija ervinija.


MANIFESTACIJA U NAJAVI

SA vizijom da što više ljudi sadi dunju koja bi lako mogla da postane jagodinski brend, Josijević - koji je ove godine, kao uspešni poljoprivrednik, dobio i Oktobarsku nagradu lokalne samouprave - dozvoljavao je prijateljima da odnesu kući sve dunje koje mogu da naberu.

Naredne godine planira da organizuje i "Dane dunje", tokom koje će sve devojčice koje su ime dobile po ovom voću moći da odnesu kući onoliko dunja koliko mogu da skinu sa grana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

права ствар

22.12.2019. 12:47

Сјајно, честитам! Ракије без ћириличне етикете не купујем, не сматрам их српским. Ова је најбоља у сваком погледу.